علل، علائم و درمان آبریزش چشم
مایعی درون چشم ها وجود دارد که توسط غدد تولید کننده اشک تولید می شود. این مایع باعث روانکاوی چشم شده و از این عضو بدن در برابر عوامل آسیب زا مانند عفونت، گرد و غبار و … محافظت می کند. گاهی این مایع به دلایل زیادی از چشم سرریز می شود. این عارضه که به آن اشک ریزش چشم می گویند، می تواند افراد را در هر سنی درگیر کند اما در خیلی از موارد نگران کننده نیست. اما گاهی ممکن است که این مشکل نشان دهنده یک بیماری باشد. برای آشنایی با علل، علائم و درمان آبریزش چشم تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- چرا دچار آبریزش چشم می شویم؟
- تحریک مجاری اشکی
- مسدود شدن مجاری اشکی
- ناهنجاری مژه و پلک
- آبریزش چشم با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
- درمان خانگی آبریزش چشم
- درمان پزشکی
- کلام آخر
چرا دچار آبریزش چشم می شویم؟
آبریزش چشم گاهی به دلایل اکتسابی و برخی اوقات نیز به علل مادرزادی رخ می دهد.
تحریک مجاری اشکی
گاهی به دلیل بعضی از عوامل، غدد اشکی، بیش از اندازه اشک تولید می کنند. در واقع این عارضه زمانی رخ می دهد که چشم آسیب می بیند و بدن برای درمان این صدمه دست به کار می شود.
- گاز تولید شده از پیاز نقش مهمی در تولید بیش از حد اشک دارد.
- اگرچه که ممکن است عجیب به نظر برسد، اما خشکی چشم باعث افزایش میزان اشک می شود. در واقع چشم برای رفع مشکل خشکی، واکنش نشان می دهد و در نتیجه به صورت غیر طبیعی اشک تولید می کند.
- دود ماشین، باد، آفتاب، سرما و گرد و غبار نیز اشک ریزش چشم را در پی دارند.
- ممکن است چشم ها به دلیل ضربه خوردن صدمه ببینند و اشک زیادی از آن ها خارج شود.
- از دیگر عوامل می توانیم به عفونت ملتحمه چشم و عفونت سینوسی اشاره کنیم.
- برخی اوقات نیز این عارضه به دلیل مصرف بعضی از داروها رخ می دهد.
مسدود شدن مجاری اشکی
به صورت طبیعی مقداری از اشک تبخیر می شود و مقداری نیز از طریق یک مجرا به داخل بینی انتقال پیدا می کند. گاهی اوقات این مجاری انتقال دهنده مسدود می شوند. در نتیجه اشک نمی تواند به صورت اصولی از چشم بیرون برود و روی گونه ها سرریز می شود. این عارضه اغلب نوزادان و افراد مسن را درگیر می کند.
ناهنجاری مژه و پلک
در بعضی از افراد پلک ها به داخل چشم بر می گردند که به این عارضه آنتروپیون می گویند. این مشکل در اثر افزایش سن رخ می دهد.
یک عارضه چشمی وجود دارد که باعث می شود لبه پلک و مژه ها به سمت قسمت بیرونی چشم برگردند. این مشکل نیز به دلیل افزایش سن رخ می دهد.
آبریزش چشم با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
همانطور که مشخص است، اصلی ترین علامت آبریزش چشم، خروج بیش از حد اشک از چشم و جاری شدن آن روی گونه است. اما این عارضه معمولا علائم دیگری را نیز به همراه دارد.
- احساس درد در چشم
- خارش
- قرمز شدن و پف کردن چشم
- تاری دید
- سردردهای سینوسی
- جمع شدن اشک درون چشم
- عطسه کردن
درمان خانگی آبریزش چشم
با کمک راه کارهای زیر می توانید به کاهش علائم آبریزش چشم کمک زیادی کنید.
- اگر مجبور هستید ساعت های زیادی به صفحه نمایش تلفن همراه، تبلت، لپ تاپ و … نگاه کنید، به چشم خود استراحت دهید. یکی از راه کارهایی که می توانید از آن بهره مند شوید، قانون 20-20-20 است. در واقع باید هر 20 دقیقه، 20 ثانیه به فاصله 20 فوتی (610 سانتی متری) خود نگاه کنید.
- یک پارچه تمیز را درون آب گرم خیس کنید. سپس این پارچه را روی چشم خود بگذارید و به آرامی ماساژ دهید. اگر مشکل شما به دلیل انسداد مجاری انتقال دهنده اشک باشد، این روش می تواند برای درمان بسیار موثر باشد.
- با یک دستمال مرطوب و تمیز، چشم خود را پاک کنید تا آلودگی ها خارج شوند.
- می توانید بعضی از داروهای بدون نسخه را از داروخانه ها برای کاهش علائم تهیه کنید.
- برای جلوگیری از انتقال مواد آلوده از دست به چشم، دست های خود را به صورت مرتب با آب و صابون شستشو دهید. همچنین از مالش چشم ها با دست خودداری کنید.
- اگر از لنز تماسی استفاده می کنید، مطمئن شوید که لنزها کاملا تمیز هستند. همچنین از قرار دادن لنزهای قدیمی در چشم خودداری کنید.
درمان پزشکی
در خیلی از موارد آبریزش چشم موقتی است و خود به خود نیز درمان می شود. اما گاهی برای درمان آن باید نزد پزشک بروید. فرد متخصص بسته به وضعیت بیمار از روش های زیر جهت بهبود این عارضه کمک می گیرد.
- تجویز دارو: گاهی این عارضه به دلیل عفونت یا آلرژی رخ می دهد. در این زمان پزشک با استفاده از داروها این مشکل را برطرف می کند. برای مثال برای خشکی چشم قطره اشک مصنوعی تجویز می شود.
- خروج اجسام خارجی: برخی اوقات یک شیئ مانند شن، ماسه و … داخل چشم می روند. در این زمان با خارج کردن آن، مشکل رفع می شود.
- درمان انسداد مجاری اشکی: برای رفع این مشکل، پزشک ممکن است از روش هایی مانند شستشوی چشم با محلول نمکی، پروب زدن یا جراحی بهره بگیرد.
- ترمیم پلک و مژه: همانطور که گفتیم بیماری هایی مانند آنتروپیون و اکتروپیون باعث ناهنجاری مژه و پلک می شوند. این عارضه ها از طریق عمل جراحی بهبود پیدا می کنند.
کلام آخر
اگر آبریزش چشم با تورم، درد، بروز توده یا هرگونه علامت غیر معمول و آزار دهنده دیگری همراه است، در اسرع وقت نزد پزشک بروید. اقدام و تشخیص به موقع به روند درمان کمک زیادی می کند. از خود درمانی نیز بپرهیزید، این کار در مواردی باعث وخیم تر شدن وضعیت می شود. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه چشمی را دارید؟ برای رفع آن از چه راه کارهایی استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا بیماران از نظرات شما بهره مند شوند.