علل، علائم و درمان آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید به عنوان یک بیماری مزمن شناخته می شود که سلامت شخص را برای طولانی مدت تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه باعث می شود که فعالیت های روزانه فرد با اختلال مواجه شوند. اگرچه که این بیماری درمان قطعی ندارد اما متخصصان راه هایی برای کنترل آن کشف کرده اند. احتمالا با ابتلا به این عارضه دچار نگرانی شوید و سوالات زیادی برای شما به وجود بیاید. از این رو تصمیم گرفتیم که در این نوشتار به بررسی علل، علائم و درمان آرتریت روماتوئید بپردازیم. امیدواریم که با خواندن این مطلب اضطراب شما کاهش یابد.
فهرست مطالب
- آرتریت روماتوئید چگونه در بدن من رخ می دهد؟
- چه عواملی باعث بروز آرتریت روماتوئید می شوند؟
- آرتریت روماتوئید با چه علائمی ظاهر می شود؟
- راه های درمان آرتریت روماتوئید
- کلام پایانی
آرتریت روماتوئید چگونه در بدن من رخ می دهد؟
از آنجایی که آرتریت روماتوئید مفاصل را درگیر می کند، باید ابتدا با مفصل آشنا شویم. در واقع با شناخت این عضو از بدن و عملکرد آن، می توانیم متوجه شویم که این عارضه چگونه مفاصل را تحت تاثیر قرار می دهید.
اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح دهیم باید بگوییم مفصل عضوی از بدن است که کمک می کند استخوان ها به راحتی حرکت کنند. برای مثال اینکه شما می توانید انگشتان تان را تکان دهید یا زانوی خود را خم و راست کنید، به لطف وجود مفصل است.
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است. سیستم ایمنی بدن وظیفه محافظت و دفاع بدن در برابر بیماری ها را بر عهده دارد. اما گاهی این سیستم مفاصل را به عنوان یک دشمن برای سلامتی در نظر می گیرد و به آن ها حمله می کند. معمولا این بیماری از مفاصل کوچک و متقارن بدن شروع می شود. برای مثال ممکن است که انگشتان دو دست یا دو پا فرد درگیر بیماری شوند. البته احتمال دارد که مفاصل بزرگ مانند زانو، شانه ها، باسن و … نیز به این عارضه ابتلا پیدا کنند. در بعضی موارد با گذر زمان این بیماری به سایر نقاط بدن همچون چشم ها، قلب، ریه، پوست و … آسیب وارد می کند.
چه عواملی باعث بروز آرتریت روماتوئید می شوند؟
- سن: آرتریت روماتوئید در هر سنی بروز پیدا می کند. اما طبق تحقیقاتی که وجود دارد اغلب اشخاص در سنین 40 تا 60 سالگی دچار این بیماری می شوند.
- جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
- ژنتیک: به گفته متخصصان، اگر یکی از اعضای خانواده شما دچار این بیماری باشد، احتمال دارد که شما نیز به آن مبتلا شوید.
- وزن: اضافه وزن و چاقی می تواند از دلایل بروز این عارضه باشد.
- سیگار: اگر سیگار می کشید، شانس ابتلا شما به روماتیسم مفصلی را افزایش پیدا می کند. اگر به این عارضه مبتلا هستید، مصرف سیگار باعث تشدید علائم بیماری تان می شود.
- رژیم غذایی: استفاده بیش از حد گوشت قرمز و عدم مصرف ویتامین C سبب ابتلا فرد به آرتریت روماتوئید می شود.
- مشکلات روانی: افرادی که برای طولانی مدت دچار استرس هستند، ممکن است روماتیسم مفصلی را تجربه کنند.
- عفونت ها و ویروس ها: از جمله آن ها می توانیم به عفونت هلیکوباکترپیلوری، ویروس اپشتین بار و عفونت های تنفسی اشاره کنیم.
آرتریت روماتوئید با چه علائمی ظاهر می شود؟
در مراحل اولیه، این بیماری ممکن است با علائمی همچون ضعف عمومی، خشکی دهان، ترشحات چشم، ایجاد اختلال در خواب، درد قفسه سینه در زمان نفس کشیدن، وجود توده های سخت زیر پوست، بی اشتهایی، کاهش وزن، خشکی، خارش یا التهاب چشم بروز پیدا کند.
اما به صورت کلی این عارضه می تواند با علائم زیر همراه باشد.
- سفت شدن مفاصل: افرادی که دچار این عارضه می شوند، صبح ها پس از بیدار شدن از خواب، نشستن یا چرت زدن با سفتی مفاصل مواجه می شوند. اگر این مشکل با گذشت 30 دقیقه بهبود پیدا نکرد، به این معنی است که بیماری فرد در مرحله پیشرفته قرار دارد.
- خشکی مفصل: خشکی مفاصل معمولا بدون اینکه فعالیت خاصی انجام دهید، بروز پیدا می کند. اغلب اوقات ابتدا مفاصل دست دچار این مشکل می شوند. امکان دارد که با گذشت یک یا دو روز مفاصل دیگر نیز خشک شوند.
- درد: فرقی نمی کند که فرد مفصل خود را حرکت دهد یا ندهد، در حال ممکن است احساس درد داشته باشد. معمولا این عارضه با خشکی مفصل همراه است.
- تورم: از آنجایی که مفاصل دچار التهاب می شوند، ممکن است که دچار تورم نیز شوند. معمولا فرد در قسمت متورم شده احساس گرما می کند.
- تب: زمانی می توانیم بگوییم تب نشان دهنده آرتریت روماتوئید است که با علائمی همچون درد و التهاب مفصل بروز پیدا کند. به صورت کلی در اغلب موارد تب بالای 100 درجه فارنهایت نشان دهنده یک بیماری دیگر است.
- بی حسی: از آنجایی که در این بیماری تاندون ها دچار التهاب می شوند، به اعصاب فرد فشار وارد می شود. این موضوع می تواند علائمی همچون بی حسی، گزگز، سوزن سوزن شدن و سوزش را به همراه داشته باشد.
- مشکل در حرکت: ممکن است که فرد در دامنه حرکتی خود دچار محدودیت شود. در واقع بیمار نمی تواند مفاصل خود را به راحتی خم یا صاف کنند.
راه های درمان آرتریت روماتوئید
پزشک برای درمان فرد بیمار ممکن است داروهایی همچون مسکن ها، ضد التهاب غیراستروئیدی، داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری و استروئیدها را تجویز کند. در بعضی موارد نیز داروها تاثیر گذار نیستند و بیماری به مراحل پیشرفته می رسد. در این زمان فرد باید جراحی شود.
همچنین برخی اوقات پزشک فیزیوتراپی را توصیه می کند. با این روش درمانی فرد می تواند فعالیت های روزمره خود را راحت تر انجام دهد.
کلام پایانی
برای اینکه بیماری را کنترل کنید، می توانید با مشورت پزشک از داروهای گیاهی استفاده کنید و یک رژیم غذایی سالم داشته باشید. همچنین انجام ورزش یوگا زیر نظر یک متخصص می تواند به درمان کمک زیادی کند. اما به صورت کلی با بروز علائم بیماری نزد یک پزشک متخصص بروید و از خود درمانی بپرهیزید. تشخیص و اقدام به موقع می تواند علائم تان را کاهش دهد. آیا شما به عارضه آرتریت روماتوئید مبتلا هستید؟ برای مدیریت وضعیت خود از چه راه کارهایی استفاده می کنید؟ خوشحال می شویم که تجربیات خود را برای ما بنویسید.