علل، علائم و درمان آریتمی قلب
قلب ما دارای یک برنامه دقیق است و با سرعت مشخصی در دقیقه، به تعداد معینی به تپش در می آید. گاهی این برنامه دچار اختلال می شود. در واقع برخی اوقات قلب کندتر یا تندتر از حالت معمول می تپد. به این اختلال آریتمی قلب می گویند. این عارضه در برخی موارد خطرناک نیست اما گاهی می تواند تهدید کننده زندگی باشد. اگر دچار این عارضه شده باشید، قطعا سوالات زیادی برای شما ایجاد می شود. از این رو تصمیم گرفتیم در این نوشتار به بررسی علل، علائم و درمان آریتمی قلب بپردازیم تا به پرسش های احتمالی شما پاسخ دهیم.
فهرست مطالب
- چرا دچار آریتمی قلب می شویم؟
- چه کسانی در معرض آریتمی هستند؟
- آریتمی چه علائمی دارد؟
- آریتمی چگونه درمان می شود؟
- راه کارهای طبیعی برای درمان آریتمی
- کلام پایانی
چرا دچار آریتمی قلب می شویم؟
برخی مواقع آریتمی از عوارض بعضی از بیماری ها محسوب می شود. در ادامه شما را با این عارضه ها آشنا خواهیم کرد.
- بیماری عروق کرونر: علائم آن شامل درد قفسه سینه، تنگی نفس، خستگی، ریتم غیر عادی قلب و حمله قلبی می شود.
- فشار خون بالا: از نشانه های این بیماری می توانیم به سردرد، تپش قلب غیر نرمال، سرگیجه، تنگی نفس، حالت تهوع، خستگی، درد قفسه سینه، خون در ادرار، احساس زدن نبض در سر یا گردن و تاری دید اشاره کنیم.
- کاردیومیوپاتی (بیماری ماهیچه قلب): این بیماری علائمی مثل ریتم غیر طبیعی ضربان قلب، تنگی نفس، خستگی و ضعف در هنگام انجام یک فعالیت، سرگیجه، سبکی سر، ایست قلبی و از دست دادن هوشیاری را در پی دارد.
- اختلالات دریچه قلب: افراد مبتلا به این عارضه، علائمی مانند آریتمی، تنگی نفس، درد قفسه سینه، تب، افزایش وزن، سرگیجه، غش و خستگی را تجربه می کنند.
- عدم تعادل الکترولیت: نشانه های این عارضه شامل خشکی دهان، خستگی، ورم دست، پا یا شکم، تکرر ادرار، کاهش ادرار، چروک شدن پوست، ضعف، گیجی، ضربان قلب بی نظم، احتقان و ورم ریوی می شود.
- حمله قلبی: این بیماری تپش قلب نامنظم، درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه، استفراغ، حالت تهوع، سرفه، عرق سرد، استرس شدید و سبکی سر را در پی دارد.
چه کسانی در معرض آریتمی هستند؟
بعضی از عوامل شانس ابتلا افراد به این عارضه قلبی را افزایش می دهند.
- کسانی که محصولات تنباکو مانند سیگار یا قلیان مصرف می کنند، ممکن است دچار این عارضه شوند.
- مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های کافئین دار نیز می تواند این بیماری را در پی داشته باشد.
- افرادی که دچار قند خون بالا یا آپنه خواب هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به آریتمی قرار می گیرند.
- طبق تحقیقات، داروهای سرماخوردگی، برخی از مکمل های گیاهی یا داروهای ضد افسردگی می توانند این بیماری قلبی را در پی داشته باشند.
- نوشیدن الکل نیز یکی از عواملی است که ریسک ابتلا به تپش قلب نامنظم را افزایش می دهد.
- افزایش سن از دیگر دلایل ابتلا به این اختلال است.
- اگر فردی در خانواده تان دچار این بیماری باشد، امکان زیادی وجود دارد که شما نیز دچار آن شوید.
آریتمی چه علائمی دارد؟
تعداد ضربان طبیعی قلب در افراد بزرگسال 60 تا 100 بار در دقیقه است. اگر این میزان کمتر با بیشتر شود، نشان دهنده آریتمی است. متاسفانه در برخی موارد امکان دارد که این عارضه هیچ علائمی از خود نشان ندهد. به صورت کلی علائم زیر در این بیماران شایع هستند.
- تپش قلب سریع
- سرگیجه
- سبکی سر
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- ضعف
- خستگی
- غش کردن
- کاهش فشار خون
- ایست قلبی
- اضطراب
- عرق کردن
- کند شدن تپش قلب
آریتمی چگونه درمان می شود؟
پزشک با توجه به وضعیت بیمار از روش های مختلفی جهت درمان بهره می گیرد.
- داروها: پزشک داروهای ضد آریتمی و ضد انعقاد برای فرد تجویز می کند.
- ابلیشن کاتتر: این روش یک نوع عمل محسوب می شود. فرد متخصص لوله ای به نام کاتتر را معمولا از طریق کشاله ران به قلب می فرستد. این لوله ناحیه آسیب دیده را شناسایی کرده و از بین می برد.
- کاردیوورژن: در این روش به دیواره قفسه سینه فرد یک شوک الکتریکی وارد می شود. این شوک کمک می کند که قلب با سرعت نرمال بتپد.
- دستگاه ضربان ساز: یک دستگاه کوچک به نام ضربان ساز درون قفسه سینه قرار می گیرد. این دستگاه به قلب کمک می کند تا عملکرد خود را به درستی انجام دهد.
- جراحی: گاهی فرد باید تحت عمل جراحی قلب باز قرار بگیرد. از جمله روش هایی که برای این نوع جراحی استفاده می شود می توانیم به ماز اشاره کنیم.
راه کارهای طبیعی برای درمان آریتمی
- سعی کنید خوراکی های حاوی ویتامین سی مصرف کنید.
- مطمئن شوید که بدن شما به اندازه کافی پتاسیم و منیزیم داشته باشد.
- داروهای گیاهی می توانند تاثیر بسیار خوبی در روند درمان داشته باشند. به عنوان مثال گیاه سنبل الطیب و زالزالک به کاهش علائم کمک زیادی می کند.
- زیر نظر یک فرد متخصص وزن خود را مدیریت کنید.
- از آنجایی که استرس یکی از عوامل بروز این عارضه محسوب می شود، باید استرس خود را کاهش دهید. برای این کار از روش هایی مانند مدیتیشن، موسیقی درمانی، رایحه درمانی، ماساژ و نوشتن افکار نگران کننده بهره بگیرید. همچنین انجام یک فعالیت و سرگرمی مانند نقاشی کشیدن یا یاد گرفتن یک ساز، می تواند بسیار کمک کننده باشد.
- از استعمال سیگار و نوشیدن الکل بپرهیزید تا شاهد بهبود خود باشید.
- توصیه می شود که ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید. به گفته متخصصان بهتر است که روزانه حداقل به مدت 30 دقیقه فعالیت بدنی انجام دهید.
- از مصرف نمک و چربی های مضر بپرهیزید.
- میوه، سبزیجات و غلات کامل بخورید.
کلام پایانی
در صورت بروز علائم آریتمی در اسرع وقت نزد پزشک بروید. اقدام و تشخیص به موقع به روند درمان کمک زیادی می کند. از خود درمانی نیز بپرهیزید؛ چراکه این کار در مواردی می تواند آسیب های جبران ناپذیری را در پی داشته باشد. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه قلبی را دارید؟ برای رفع آن از چه راه کارهایی استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا بیماران از نظرات شما بهره مند شوند.