علل، علائم و درمان اتو اسکلروز
اتو اسکلروز یک اختلال در گوش است که شنوایی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، گوش دارای سه بخش به نام های گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی است. هر یک از آن ها نیز دارای اجزایی هستند. این اختلال یکی از اجزای گوش میانی یعنی استخوان کوچکی به نام رکابی را درگیر می کند. ممکن است دچار این بیماری باشید و سوالات زیادی برای شما ایجاد شود. از این رو تصمیم گرفتیم به بررسی علل، علائم و درمان اتو اسکلروز بپردازیم تا به پرسش های احتمالی شما پاسخ دهیم. همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- چرا دچار اتو اسکلروز می شویم؟
- اتو اسکلروز با چه علائمی ظاهر می شود؟
- روش های درمان اتو اسکلروز
- تجویز دارو
- جراحی
- سمعک
- کاشت حلزون
- روند پیشرفت اتو اسکلروز
- کلام پایانی
چرا دچار اتو اسکلروز می شویم؟
متاسفانه متخصصان هنوز دلیل قطعی و مشخصی برای بروز اتو اسکلروز پیدا نکرده اند اما آن ها احتمال می دهند یک سری موارد در ایجاد این اختلال نقش داشته باشند. این موارد عبارتند از:
- سوابق خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده تان مانند مادر و پدر، خواهر و برادر یا پدر بزرگ و مادر بزرگ دچار این عارضه باشند، احتمال زیادی وجود دارد که شما نیز درگیر آن شوید.
- نژاد: طبق آمارها، سفید پوستان بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به این عارضه قرار می گیرند.
- جنسیت: اگرچه هم مردان و هم زنان به این اختلال ابتلا پیدا می کنند اما این عارضه در زنان شایع تر است. همچنین احتمال دارد بارداری نیز باعث ایجاد این مشکل شود.
- سن: معمولا افراد در سنین 10 تا 45 سالگی این بیماری را تجربه می کنند. در اغلب موارد نیز شدت علائم در 30 سالگی به اوج خود می رسد.
- بیماری ها: گاهی این اختلال از عوارض بعضی از بیماری ها محسوب می شود. از جمله آن ها می توانیم به سرخک و اختلالات مربوط به سیستم ایمنی بدن اشاره کنیم.
اتو اسکلروز با چه علائمی ظاهر می شود؟
- اصلی ترین علامت اتو اسکلروز کاهش شنوایی است. معمولا این افراد صداهای کم و آهسته را نمی شنوند. شدت این مشکل نیز با گذر زمان افزایش می یابد. در اغلب موارد، هر دو گوش افراد درگیر کم شنوایی می شوند. طبق آمارها حدودا 10 تا 15 درصد از بیماران تنها در یک گوش دچار کم شنوایی هستند.
- یکی دیگر از علائم سرگیجه است. معمولا بیماران نمی توانند تعادل خود را به خوبی حفظ کنند.
- معمولا بیماران صداهای غیر طبیعی را در گوش خود می شنوند. برای مثال آن ها این صداها را به صورت وز وز، زنگ زدن، غرش و خش خش توصیف می کنند.
- بعضی از افراد نیز با ابتلا به این عارضه، صدای خود را بسیار بلند می شنوند. به همین خاطر آن ها اغلب بسیار آرام صحبت می کنند.
روش های درمان اتو اسکلروز
پزشک با توجه به وضعیت بیمار از روش های درمانی زیر بهره می گیرد.
تجویز دارو
یکی از داروهایی که برای این عارضه تجویز می شود، فلوراید سدیم است. در واقع این دارو نمی تواند بیماری را به صورت کامل درمان کند اما باعث می شود که اتو اسکلروز با سرعت آهسته تری پیشروی کند.
جراحی
استاپدکتومی یک نوع جراحی است که در آن پزشک استخوان رکابی ناسالم را از گوش بر می دارد. سپس او یک پروتز به شکل استخوان رکابی در گوش قرار می دهد. معمولا نیز در این روش فرد به صورت کامل بیهوش می شود که اصطلاحا به آن بیهوشی عمومی می گویند. گاهی اوقات این کار با استفاده از یک میکروسکوپ و گاهی نیز از طریق برش زدن پشت گوش انجام می گیرد.
در اغلب موارد نیز این عمل نتیجه بخش است و افراد به صورت قطعی درمان می شوند. در موارد محدود و نادری امکان دارد که اختلال شنوایی فرد افزایش یابد. برای اینکه نتیجه جراحی مشخص شود، فرد باید دو هفته صبر کند.
اگر هر دو گوش بیمار دچار مشکل باشند، ابتدا جراح یک گوش را جراحی می کند و امکان جراحی همزمان وجود ندارد. شما می توانید گوش دیگر خود را 6 ماه پس از عمل اول، جراحی کنید.
سمعک
پزشک زمانی این روش را توصیه می کند که فرد بیمار به هر دلیلی نتواند جراحی انجام دهد. ممکن است با استفاده از سمعک، شنوایی به طور کار باز نگردد اما این روش تاثیر بسیار زیادی در بهبود شنوایی خواهد داشت. به این نکته نیز باید توجه داشته باشید که با قرار دادن سمعک بیماری همچنان پیشرفت می کند.
کاشت حلزون
این روش وقتی انجام می شود که سمعک تاثیری در بهبود شنوایی فرد نداشته باشد. در واقع زمانی حلزون برای فرد قرار داده می شود که کم شنوایی او در حد متوسط یا شدید باشد. حلزون یک دستگاه الکترونیکی است که کمک می کند افراد بتوانند صداها را بهتر بشنوند.
برای انجام این عمل، فرد را به صورت کامل بیهوش می کنند. اما پس از اتمام جراحی، لازم نیست که بیمار در بیمارستان بماند و می تواند به خانه برود.
معمولا نیز این دستگاه می تواند 5 تا 10 سال برای فرد کار کند.
روند پیشرفت اتو اسکلروز
اگرچه که روند پیشرفت اتو اسکلروز در هر فردی متفاوت است اما معمولا این عارضه با سرعت آرامی پیشروی می کند. افراد پس از گذشت سال ها علائم شدیدی را تجربه می کند. در موارد محدودی نیز گزارش شده است که این بیماری به سرعت پیشرفت کرده است. احتمال دارد که این عارضه از یک گوش شروع شود و به گوش دیگر سرایت کند.
متاسفانه هیچ راهی جهت جلوگیری از بروز این اختلال نیز وجود ندارد.
کلام پایانی
توصیه می شود که در صورت بروز علائم اتو اسکلروز در اسرع وقت نزد پزشک بروید. اقدام و تشخیص به موقع به روند درمان کمک زیادی می کند. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه را دارید؟ برای درمان آن چه کاری انجام داده اید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا بیماران از نظرات شما بهره مند شوند.