علل، درمان و جلوگیری از بی خوابی
بی خوابی به شرایطی گفته می شود که فرد خیلی سخت به خواب می رود، زود بیدار می شود یا پس از بیدار شدن نمی تواند مجددا بخوابد. این عارضه خطرناک نیست و حدودا 10 درصد بزرگ سالان دنیا دچار آن هستند. اما با ابتلا به این اختلال ممکن است که فرد در انجام فعالیت های روزانه خود دچار مشکل شود. اگر با این عارضه دست و پنجه نرم می کنید، حتما سوالات زیادی در رابطه با آن برای شما پیش آمده است. از این رو تصمیم گرفتیم که در این نوشتار به بررسی علل، درمان و جلوگیری از بی خوابی بپردازیم. همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- چرا دچار بی خوابی می شویم؟
- درمان خانگی بی خوابی
- اسطوخودوس
- سنبل الطیب
- بابونه
- بادام
- شیر
- گل گاو زبان
- بهار نارنج
- چگونه از بی خوابی جلوگیری کنیم؟
- کلام آخر
چرا دچار بی خوابی می شویم؟
دلایل زیادی باعث بروز بی خوابی می شوند. در ادامه این عوامل را به شما خواهیم گفت.
- سوابق خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما دچار این اختلال باشد، احتمال زیادی وجود دارد که شما نیز به آن مبتلا شوید.
- شرایط پزشکی: گاهی بی خوابی از عوارض بعضی از بیماری ها مانند رفلاکس اسیدی، آپنه خواب، سندرم پای بی قرار، آلزایمر، یائسگی، بیش فعالی، پرکاری تیروئید یا پارکینسون محسوب می شود. در برخی موارد نیز اضطراب و افسردگی باعث بروز این مشکل می شود.
- تغییر شرایط زندگی: ممکن است به دلیل جت لگ، شیفت کاری جدید، نقل مکان کردن به خانه ای دیگر و … دچار این اختلال شوید. همچنین بارداری نیز می تواند علت این مشکل باشد.
- داروها: عوارض جانبی بعضی از داروها بی خوابی است. از جمله آن ها می توانیم به داروهای سرماخوردگی، افسردگی، فشار خون بالا، آسم و آلرژی اشاره کنیم.
- دخانیات و مشروبات الکلی: مصرف کافئین، تنباکو و الکل نیز باعث بی خوابی می شود.
درمان خانگی بی خوابی
با استفاده از روش های زیر می توانید خواب با کیفیتی را تجربه کنید.
اسطوخودوس
اسطوخودوس به عنوان دارویی طبیعی برای درمان بی خوابی شناخته می شود. برای اینکه از این گیاه نتیجه بگیرید می توانید روغن آن را به بالشت خود اسپری کنید. همچنین خوردن این گیاه نیز می تواند به شما کمک زیادی کند. البته توجه داشته باشید که اسطوخودوس با بعضی از داروهای خواب یا فشار خون بالا تداخل دارد.
سنبل الطیب
طبق تحقیقاتی که انجام گرفته است، سنبل الطیب می تواند کیفیت خواب شما را بهبود دهد. به همین خاطر از نوشیدن دمنوش آن غافل نشوید. ابتدا دو لیوان آب را درون قوری ریخته و آن را جوش بیاورید. سپس حرارت را خاموش کنید و مقداری ریشه سنبل الطیب را درون قوری بریزید. بعد از چند دقیقه دمنوش شما آماده است. توصیه می شود که شب ها دو ساعت قبل از خواب این نوشیدنی را میل کنید.
بابونه
تحقیقاتی روی افراد مسن که مبتلا به بی خوابی بودند، انجام گرفته است. از آن ها خواسته شد که عصاره بابونه مصرف کنند. نتایج این مطالعات نشان داد که این گیاه می تواند به خواب بهتر بیماران کمک کند. می توانید با این گیاه چای تهیه کنید و از خواص آن بهره مند شوید.
بادام
ملاتونین هورمونی در بدن است که وظیفه آن تنظیم خواب افراد است. بادام می تواند به عنوان یک ملاتونین در بدن عمل کند و باعث شود که شما خواب خوبی را تجربه کنید.
شیر
نوشیدن شیر گرم قبل از خواب می تواند به شما کمک زیادی کند. دلیل این موضوع نیز برخورداری شیر از اسید آمینه ای خواب آور به نام تریپتوفان است. به همین خاطر این نوشیدنی موجب خواب آلودگی شما می شود.
گل گاو زبان
اغلب ما با گل گاو زبان آشنایی داریم و می دانیم که باعث ایجاد احساس آرامش می شود. به همین خاطر اگر بی خوابی تان به دلیل استرس باشد، این گیاه می تواند مشکل شما را حل کند. برای اینکه از این گیاه نتیجه بگیرید، ابتدا آب را درون یک قوری جوش بیاورید. سپس 15 گرم از این گیاه را درون قوری بریزید. بعد از 20 دقیقه دمنوش شما آماده است. از آنجایی که طبع این گل گاو زبان گرم است، می توانید یک لیمو عمانی را سوراخ کنید و درون این نوشیدنی بریزید تا طبع آن متعادل شود.
بهار نارنج
بهار نارنج، این گیاه خوش عطر، تاثیر فوق العاده ای در درمان بی خوابی دارد. برای اینکه این گیاه موثر واقع شود، باید دمنوش آن را میل کنید. 15 گرم از این گیاه را درون آب جوش بریزید. 10 تا 20 دقیقه زمان دهید تا نوشیدنی شما دم بیاید. سپس آن را میل کنید.
چگونه از بی خوابی جلوگیری کنیم؟
- سعی کنید هر شب در زمان مشخصی به رختخواب بروید و صبح ها نیز در زمان معینی از خواب بیدار شوید.
- از چرت زدن در طول روز خودداری کنید.
- قبل از اینکه بخوابید از تلفن همراه، تبلت یا لپ تاپ استفاده نکنید. نور این وسایل باعث می شود که شما سخت به خواب بروید.
- در اواخر شب خوراکی های حاوی کافئین، نیکوتین و الکل مصرف نکنید.
- به صورت منظم ورزش کنید. توجه داشته باشید که زمان ورزش نباید به ساعت خواب شما خیلی نزدیک باشد. متخصصان توصیه می کنند که حداقل 3 تا 4 ساعت قبل از خواب شبانه، تمرینات خود را انجام دهید.
- برای شام غذای سنگین میل نکنید.
- فضای راحتی را برای خواب در نظر بگیرید. برای مثال سعی کنید اتاق خواب شما تاریک و ساکت باشد. برای اینکه صداها موجب بی خوابی شما نشوند، می توانید از گوش گیر استفاده کنید. همچنین بهتر است دمای محیط نیز متعادل باشد.
- قبل از خواب فعالیت های آرامش بخش انجام دهید. مثلا سعی کنید کتاب بخوانید، موسیقی گوش دهید یا دوش بگیرید.
- از رختخواب خود فقط برای خوابیدن و رابطه جنسی استفاده کنید.
کلام آخر
اگر بی خوابی شما موجب اختلال در زندگی تان شده است، حتما نزد یک پزشک بروید. از طریق اقدامات درمانی می توانید این مشکل را به راحتی درمان کنید. درمان های خانگی را نیز با مشورت فرد متخصص انجام دهید. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه را دارید؟ برای رفع آن از چه راه کارهایی استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا افراد مبتلا به این عارضه، از نظرات شما بهره مند شوند.