علل، علائم و درمان تنگی کانال نخاع
تنگی کانال نخاع مشکلی است که در ستون فقرات رخ می دهد. اغلب نیز مهره های گردن و کمر درگیر این اختلال می شوند. بیماران درد ناشی از این آسیب را با ویژگی هایی مانند مبهم، سوزش و شوک الکتریکی توصیف می کنند. خوشبختانه روش های درمانی موثری برای این عارضه وجود دارد. اما اگر آن را درمان نکنید، عوارض زیادی را در پی خواهد داشت. احتمالا با ابتلا به این بیماری سوالات زیادی برای شما ایجاد می شود. از این رو قصد داریم به بررسی علل، علائم و درمان تنگی کانال نخاع بپردازیم تا به پرسش های احتمالی شما پاسخ دهیم.
فهرست مطالب
- تنگی کانال نخاع چیست؟
- چرا دچار تنگی کانال نخاع می شویم؟
- علل مادرزادی
- علل اکتسابی
- تنگی کانال نخاع با چه علائمی ظاهر می شود؟
- درمان پزشکی برای تنگی کانال نخاع
- روش های طبیعی جهت درمان تنگی کانال نخاع
- کلام پایانی
تنگی کانال نخاع چیست؟
ستون فقرات ما از چندین استخوان به نام مهره تشکیل شده است. این مهره ها به صورت عمودی از گردن تا کمر در بدن قرار گرفته اند. در واقع به لطف آن ها است که می توانیم حرکت کنیم. در بین این مهره ها فضایی توخالی، مانند یک تونل وجود دارد که نخاع مثل یک طناب به شکل عمودی از آن عبور کرده است. گاهی به دلایل مختلف این فضا تنگ می شود و در نتیجه نخاع تحت فشار قرار می گیرد. به این اختلال تنگی کانال نخاع می گویند.
چرا دچار تنگی کانال نخاع می شویم؟
گاهی این عارضه به دلایل مادرزادی و برخی اوقات به علت های اکتسابی رخ می دهد.
علل مادرزادی
- دیسرافیسم ستون فقرات: این عارضه باعث می شود که در فرایند رشد ستون فقرات، نخاع و ریشه های عصبی جنین اختلال به وجود بیاید و وی رشد ناقصی داشته باشد.
- سوابق ارثی و خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده تان دچار این بیماری باشد، امکان زیادی وجود دارد که شما نیز به آن ابتلا پیدا کنید.
- کیفوز مادرزادی: کیفوز مادرزادی همان گوژپشتی است. در واقع ستون فقرات به حال یک نیم دایره در می آیند و پشت فرد حالت خمیده پیدا می کند.
- آکندروپلازی: این عارضه باعث کوتاه قامت شدن افراد می شود.
- پوکی استخوان: افراد مبتلا به این بیماری، استخوان های بسیار ضعیفی دارند. در واقع استخوان این بیماران، به شدت مستعد شکنندگی است.
- گلیکوزآمینوگلیکان: یکی از علل ایجاد تنگی کانال نخاع گلیکوزآمینوگلیکان است. این عارضه ژنتیکی علائمی مانند کوتاهی قد، کوتاه بودن گردن، راه رفتن به صورت اردکی، سر بزرگ، صورت کوچک، چانه برآمده و … را در پی دارد.
- اگزوستوزهای متعدد ارثی: در بدن فرد برآمدگی های غیرطبیعی استخوانی ایجاد می شود.
علل اکتسابی
- استئوآرتریت: این عارضه آسیب و نابودی غضروف ها را در پی دارد.
- دیسک های برآمده: در بین مهره های ستون فقرات ماده ای ژله ای و نرم وجود دارد که به آن ها دیسک می گویند. گاهی این دیسک ها از جایگاه اصلی خود خارج می شوند و مشکلاتی را برای فرد ایجاد می کنند.
- کیست های نخاعی: در اثر این این بیماری توده هایی در ستون فقرات، درون یا اطراف نخاع بروز پیدا می کند.
- آسیب ستون فقرات: گاهی این مشکل به دلیل شکستگی مهره های ستون فقرات رخ می دهد.
تنگی کانال نخاع با چه علائمی ظاهر می شود؟
تنگی کانال نخاع بسته به محل ایجاد، با علائم متفاوتی ظاهر می شود.
- احساس درد، بی حسی، مور مور شدن و ضعف در گردن، پشت، بازوها، پاها و دست ها
- درد در قسمت کمر
- درد در باسن و سرایت آن به ساق پا
- احساس سنگینی یا گرفتگی در پا
- سوزن سوزن شدن پا و باسن
- بی حسی باسن
- افزایش درد در اثر ایستادن طولانی مدت یا راه رفتن خصوصا پیاده روی در سراشیبی
- کاهش درد با خم شدن به جلو، نشستن یا راه رفتن در سربالایی
- گردن درد
- عدم تعادل
- کاهش قدرت دست ها برای مثال عدم توانایی در نوشتن یا بستن دکمه پیراهن
درمان پزشکی برای تنگی کانال نخاع
بسته به وضعیت بیمار، پزشک از روش های زیر برای درمان بهره می گیرد.
- داروها: داروهای تجویزی برای این عارضه عبارتند از:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- ضد تشنج مانند گاباپنتین
- ضد افسردگی سه حلقه ای مثل آمی تریپتیلین
- شل کننده عضلات
- کورتیکواستروئید
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی به بیمار کمک می کند که قدرت خود را بازیابد.
- جراحی: روش های مختلفی جهت جراحی وجود دارند که عبارتند از:
- لامینکتومی
- لامینوتومی
- لامینوپلاستی
- فورامینوتومی
- جایگذاری اسپیسر بین خار
- فیوژن ستون فقرات
روش های طبیعی برای درمان تنگی کانال نخاع
با استفاده از روش های زیر می توانید به بهبود خود کمک زیادی کنید.
- گرما درمانی: گرما باعث افزایش گردش خون در موضع آسیب دیده می شود. این موضوع نیز به تسکین درد کمک زیادی می کند. می توانید یک پد حرارتی را روی ناحیه صدمه دیده قرار دهید یا دوش آب گرم بگیرید.
- سرما درمانی: سرما نیز منجر به کاهش التهاب و در نتیجه درد را کاهش می دهد. یک کمپرس آب سرد را به مدت 20 دقیقه روی نقاط آسیب دیده قرار دهید و شاهد بهبود خود باشید.
- مدیتیشن: طبق تحقیقاتی که انجام گرفته است، مدیتیشن باعث کاهش علائم تنگی کانال نخاع خصوصا درد می شود. برای اینکه بتوانید این کار را به درستی انجام دهید از آموزش های موجود در اینترنت استفاده کنید.
- داروهای گیاهی: داروهای گیاهی برخلاف داروهای شیمیایی عوارض کمتری دارند. به همین خاطر می توانند یک انتخاب عالی باشند. از جمله گیاهان مفید برای رفع این مشکل می توانیم به زنجبیل و زردچوبه اشاره کنیم.
- ورزش: ورزشی مانند یوگا به تسکین علائم کمک زیادی می کند. برای مثال برخی از تمرینات یوگا مانند حرکت مار کبری، گربه- گاوی و کودک برای این بیماری بسیار مفید هستند. البته باید این تمرینات را زیر نظر فرد متخصص انجام دهید.
کلام پایانی
در صورت بروز علائم تنگی کانال نخاع، در اسرع وقت نزد پزشک بروید. اقدام و تشخیص به موقع به روند درمان کمک زیادی می کند. خود درمانی نکنید؛ چراکه این کار می تواند در مواردی وضعیت بیماری را وخیم تر کند. به یاد داشته باشید که درمان خانگی باید با تجویز پزشک همراه باشد تا موثر واقع شود. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه را دارید؟ برای بهبود آن از چه راه کارهایی استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم نظرات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا بیماران از آن ها بهره مند شوند.