علل، علائم و درمان خانگی خارش
همه ما در طول زندگی بارها دچار خارش شده ایم، حسی که ما را وادار می کند پوست خود را بخارانیم. در اغلب موارد این موضوع کاملا طبیعی است و مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند. اما گاهی اوقات تمایل به خاراندان به قدری زیاد می شود که می تواند نشان دهنده ابتلا به یک بیماری باشد. در بسیاری از موارد این مشکل به راحتی درمان می شود. از این رو تصمیم گرفتیم در این نوشتار به بررسی علل، علائم و درمان خانگی خارش بپردازیم تا به پرسش های احتمالی شما در مورد این اختلال پاسخ دهیم.
آنچه در این مطلب خواهید خواهند
- چرا دچار خارش می شویم؟
- خشکی پوست
- بثورات پوستی
- نیش حشرات
- درماتیت آتوپیک
- درماتیت تماسی
- پسوریازیس
- بارداری
- داروها
- علت نوروپاتیک
- مشکلات روانی
- سایر بیماری ها
- خارش با چه علائمی ظاهر می شود؟
- درمان خانگی خارش پوست
- چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
- کلام پایانی
چرا دچار خارش می شویم؟
عوامل زیادی در بروز این مشکل نقش دارند. گاهی می توانیم این علت ها را خودمان تشخیص دهیم. اما در مواردی نیاز است که حتما نزد پزشک برویم تا با تشخیص درست او، به درمان خود کمک کنیم.
خشکی پوست
یکی از ساده ترین دلایل، خشک شدن پوست است. این مشکل اغلب اوقات به دلیل افزایش سن یا زندگی در آب و هوای سرد مانند هوای زمستانی رخ می دهد.
بثورات پوستی
برخی مواقع پوست دچار قرمزی، زخم یا جوش می شود. این ها می توانند نشان دهنده بثورات باشند. این عارضه گاهی به دلیل عفونت های قارچی یا باکتریایی بروز پیدا می کند.
نیش حشرات
گزش حشراتی مثل عنکبوت، پشه، کنه یا شپش باعث می شود که نیاز به خاراندن پوست خود داشته باشیم.
درماتیت آتوپیک
این عارضه با علائمی مانند پوسته پوسته شدن، خشکی و قرمزی پوست و تمایل به خاراندن ظاهر می شود.
درماتیت تماسی
برخی اوقات پوست به برخی از مواد مانند فلزات، جنس لباس ها، مواد آرایشی و بهداشتی و … حساسیت نشان می دهد.
پسوریازیس
زمانی فرد به این بیماری مبتلا می شود که رشد سلول های پوستی غیرطبیعی و بیشتر از حد نرمال باشد. از علائم آن می توان به صدفی شدن پوست اشاره کرد.
بارداری
یکی از عوارض بارداری تمایل به خاراندن پوست است. این مشکل نیز به دلیل تغییرات هورمونی و کشیدگی پوست به دلیل افزایش حجم شکم رخ می دهد. اما گاهی نیز این موضوع می تواند نشان دهنده یک بیماری در دوره حاملگی باشد. به همین خاطر خانم های باردار باید این مورد را به پزشک خود گزارش دهند.
داروها
در مواردی تمایل به خاراندن از عوارض جانبی داروها محسوب می شود. این داروها عبارتند از:
- برخی از داروهای فشار خون بالا
- آلوپورینول
- آمیودارون
- دیورتیک
- استروژن
- هیدروکسی اتیل سلولز
- داروهای افیونی
- سیمواستاتین
- استامینوفن
- ایبوپروفن
- ناپروکسن سدیم
علت نوروپاتیک
منشا خارش نوروپاتیک، سیستم عصبی بدن است. در واقع گاهی اوقات تمایل به خاراندن، از علائم بعضی بیماری های سیستم عصبی محسوب می شود. این عارضه ها عبارتند از:
- زونا
- اسکلروز چندگانه
- سکته
- تومور مغزی
مشکلات روانی
گاهی نیز فرد دچار اختلالات روحی و روانی می شود که یکی از علائم آن ها تمایل به خاراندن پوست به شکلی غیر طبیعی است. این مشکلات عبارتند از:
- افسردگی
- اضطراب
- وسواس فکری و عملی
- روانپریشی
- تریکوتیلومانیا
سایر بیماری ها
برخی اوقات این موضوع نشان دهنده یک بیماری زمینه ای است. از جمله این عارضه ها می توانیم به مشکلات کلیوی یا کبدی، اختلالات تیروئید، سرطان خصوصا هوچکین، دیابت، کمبود آهن و اچ آی وی اشاره کنیم.
خارش با چه علائمی ظاهر می شود؟
همانطور که می دانید، اصلی ترین علامت، میل به خاراندن پوست است. اما این عارضه می تواند نشانه های دیگری نیز داشته باشد.
- تغییر رنگ، خشک شدن یا ترک خوردن پوست
- ایجاد خراش
- درد
- خونریزی
- عفونت (ترشح مایع زرد یا سفید)
- ایجاد راش (قرمزی، پوسته پوسته شدن و خشکی پوست)
- پاپول (توده های ریز و سفت)
- تاول (برجستگی هایی مملو از مایع)
- متورم شدن پوست
درمان خانگی خارش پوست
- مرطوب کردن پوست: بعد از اینکه از حمام خارج شدید خود را به خوبی خشک کنید. سپس بعد از 3 تا 5 دقیقه، یک مرطوب کننده حاوی سرامید را روی پوست تان بمالید. همچنین توجه داشته باشید که در فصول سرد سال پوست ها به دلیل خشک شدن، مستعد خارش هستند. به همین خاطر در زمستان و پاییز قبل از خواب شبانه از یک مرطوب کننده استفاده کنید.
علاوه بر این، دوش آب خنک یا ولرم نیز به مرطوب شدن پوست کمک زیادی می کند.
- سرما درمانی: یک کمپرس سرد را روی نقاطی که می خارند، قرار دهید. این کار باعث تسکین شما می شود. اگر کمپرس در دسترس ندارید، درون پلاستیک یخ بریزید، آن را درون پارچه بپیچید و روی پوست خود بگذارید.
- جوش شیرین: اگر علت خارش، قارچ ها باشند، جوش شیرین می تواند به مبارزه با آن کمک زیادی کند. مقداری جوش شیرین را با کمی آب مخلوط کنید. ترکیب شما باید حالت خمیری پیدا کند. سپس آن را روی نقاطی از پوست که دچار مشکل هستند، بمالید.
- شستشو: گاهی نیز دلیل تمایل به خاراندن پوست، نیش حشرات است. در این صورت موضع صدمه دیده را به خوبی با آب سرد و صابون ملایم بشویید. این کار باعث بهبود می شود.
- نوع لباس: برای اینکه مشکل تان برطرف شود، لباس های نخی بپوشید. همچنین از پوشیدن لباس هایی با جنس پارچه پشمی خودداری کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در بسیاری از موارد این مشکل با درمان های خانگی بهبود پیدا می کند. اما اگر هرگونه علائم غیر طبیعی مانند نشانه های زیر را در خود مشاهده کردید، نزد پزشک بروید.
- رنج بردن از خارش بیش از دو هفته
- ایجاد اختلال در خواب
- تورم پوست و خروج چرک
- تهوع
- استفراغ
- تب
- کاهش یا افزایش وزن
- خستگی
- تعریق شبانه
- احساس خارش در تمام نقاط بدن
کلام پایانی
برای اینکه از بروز خارش جلوگیری کنید، حتما ضد آفتاب بزنید و به میزان کافی آب بنوشید. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه را دارید؟ برای درمان آن از چه روش هایی بهره گرفته اید؟ خوشحال می شویم که تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا سایر افراد نیز از نظرات شما بهره مند شوند.