بررسی بیماری خود ایمنی گوش داخلی
بیماری خود ایمنی گوش داخلی زمانی رخ می دهد که در سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد شود. این عارضه بسیار نادر بوده و طبقه آمارها از هر 100000 نفر، 15 نفر این عارضه را در زندگی تجربه می کنند. اگر دچار این بیماری شده باشید، با سوالات زیادی رو به رو می شوید. از این رو تصمیم گرفتیم در این نوشتار به بررسی بررسی بیماری خود ایمنی گوش داخلی بپردازیم تا به پرسش های احتمالی شما در مورد این اختلال پاسخ دهیم. تا انتهای این مطلب علمی همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- بیماری خود ایمنی گوش داخلی چیست؟
- خود ایمنی گوش داخلی چه علائمی دارد؟
- علل بروز بیماری خود ایمنی گوش داخلی
- آلرژی ها
- سندروم کوگان
- لوپوس سیستمیک اریتماتوز
- سندرم شوگرن
- آرتریت روماتوئید
- التهاب روده بزرگ
- پلی آنژئیت گرانولوماتوز
- اسکلرودرما
- پسوریازیس
- سندروم بهجت
- لایم
- سیفیلیس
- درمان بیماری خود ایمنی گوش داخلی
- سخن آخر
بیماری خود ایمنی گوش داخلی چیست؟
سیستم ایمنی ما وظیفه محافظت از بدن را برعهده دارد. در واقع این سیستم، عوامل بیماری زا را شناسایی کرده و با آن ها مبارزه می کند. گاهی این فرایند دچار اختلال می شود. سیستم ایمنی سلول های اندام های سالم بدن یعنی گوش داخلی را به عنوان عامل بیگانه شناسایی می کند و با آن ها می جنگد. این موضوع نیز بیماری خود ایمنی گوش داخلی را در پی دارد.
گاهی سیستم ایمنی بدن به طور مستقیم سلول های گوش داخلی را هدف قرار می دهد که به این عارضه، بیماری خود ایمنی گوش داخلی اولیه می گویند. در برخی مواقع، سیستم ایمنی به سایر اندام ها حمله می کند. آسیب دیدن سایر اندام ها نیز در مواردی به گوش داخلی صدمه می زند که به آن بیماری خود ایمنی گوش داخلی ثانویه گفته می شود.
خود ایمنی گوش داخلی چه علائمی دارد؟
- یکی از علائم اصلی بیماری خود ایمنی گوش داخلی کم شنوایی است. احتمال دارد کم شنوایی در یک گوش شروع شود و سپس به گوش دیگر سرایت کند.
- بعضی از افراد دچار سرگیجه می شوند و تعادل خود را از دست می دهند.
- ممکن است که بیماران احساس پری در گوش داشته باشند.
- برخی از افراد صداهایی در گوش خود می شنوند. بیماران این صدا را با ویژگی هایی مانند وز وز، خش خش، زنگ زدن یا غرش توصیف می کنند.
- از دیگر علائم می توانیم به کاهش انرژی و خستگی اشاره کنیم.
- دردهای عضلانی از دیگر نشانه های این عارضه است.
- امکان دارد که بعضی از اشخاص دچار تب خفیف شوند.
علل بروز بیماری خود ایمنی گوش داخلی
بیماری ها و عوامل زیر می توانند شانس ابتلا افراد به این اختلال را افزایش دهند.
آلرژی ها
همه نوع حساسیت خصوصا آلرژی های غذایی نقش زیادی در بروز این عارضه دارند.
سندروم کوگان
این بیماری علائمی مانند عدم تعادل، تب، خستگی، کاهش وزن، سرگیجه، کم شنوایی، تاری دید، قرمزی و درد چشم و حساسیت به نور را در پی دارد.
لوپوس سیستمیک اریتماتوز
بیمارانی که دچار این عارضه می شوند علائم زیادی را را تجربه می کنند. آن ها عبارتند از: خستگی، احساس ضعف، تب، ریختن موها، کاهش یا افزایش وزن، تب، درد قفسه سینه، سردرد، قرمز شدن پوست، اختلالات تنفسی، درد و سفت شدن مفاصل، ورم دست، پاها، شکم یا اطراف چشم، ادرار به رنگ قهوه ای همراه با کف، کبود شدن بدن به آسانی، زخم شدن دهان و سرد شدن یا رنگ پریدگی انگشتان دست و پا
سندرم شوگرن
نشانه های این بیماری شامل خشکی چشم و دهان، درد، ورم و سفتی مفاصل، خشکی واژن، خشکی بینی، سردرد، اختلال در حافظه، خستگی مزمن، سوزش سر دل، بثورات پوستی، خشکی پوست، سرفه خشک به صورت دائمی، تنگی نفس و تورم غدد بزاقی می شود.
آرتریت روماتوئید
این عارضه با نشانه هایی مانند درد، تورم، خشکی و تغییر ظاهر مفصل، ناتوانی در راه رفتن، ناخوشی عمومی، تب، ضعف و کاهش وزن ظاهر می شود.
التهاب روده بزرگ
از علائم آن می توان به اسهال مزمن، تب، خستگی، بی اشتهایی، خون در مدفوع، درد شکم، گرفتگی عضلات شکم، کاهش وزن، حالت تهوع و استفراغ، یبوست، تکرر ادرار، چرک یا موکوس در مدفوع، تعریق شبانه، درد مفاصل، زخم دهان، التهاب چشم، مشکلات پوستی، قاعدگی نامنظم و اختلالات رشدی در کودکان اشاره کرد.
پلی آنژئیت گرانولوماتوز
بیماران مبتلا به این عارضه نشانه هایی مانند تب، کاهش وزن و درد عضلانی و استخوانی را تجربه می کنند.
اسکلرودرما
این بیماری می تواند باعث سفت و ضخیم شدن پوست، ایجاد لکه قرمز روی پوست و خارش شود. همچنین این عارضه پدیده رینود، اختلال گوارشی، مشکلات قلبی و ریوی، بیماری های دستگاه تناسلی و … را در پی دارد.
پسوریازیس
این عارضه باعث بروز پینه های برآمده و قرمز روی پوست، دردناک و متورم شدن مفاصل، تاول چرکی، ضخیم شدن ناخن ها و … می شود.
سندروم بهجت
بهجت علائمی مانند زخم و آفت دهان، زخم دستگاه تناسلی، ضایعه پوستی، التهاب چشم، مشکلات عصبی و گوارشی و … را به همراه دارد.
لایم
علائم آن سردرد، درد مفاصل، خستگی، تب، بثورات پوستی، اختلال در حافظه، سوزن سوزن شدن دست و پا و از بین رفتن تونوس عضلانی در صورت است.
سیفیلیس
از جمله نشانه های آن می توان به ایجاد زخم، گلو درد، تب، کاهش وزن، درد عضلانی، ریزش مو، خستگی، بثورات، کم خونی، تشنج و .. اشاره کرد.
درمان بیماری خود ایمنی گوش داخلی
بسته به وضعیت بیمار، پزشک از روش های مختلفی جهت درمان بهره می گیرد.
- در بعضی مواقع پزشک داروهای خاصی را برای بیمار تجویز می کند. این داروها شامل استروئیدهایی مانند پردنیزون و متوترکسات می شوند.
- در برخی مواقع فرد متخصص به بیمار توصیه می کند که از سمعک استفاده کند. سمعک نمی تواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند و فقط باعث می شود که فرد بتواند صداها را بهتر بشود.
- گاهی سمعک نیز نمی تواند جوابگوی فرد باشد. به همین خاطر پزشک از روش کاشت حلزون جهت بهبود شنوایی استفاده می کند.
سخن آخر
در صورت بروز علائم بیماری خود ایمنی گوش داخلی در اسرع وقت نزد پزشک بروید. اقدام و تشخیص به موقع به روند درمان کمک زیادی می کند. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه را دارید؟ برای درمان آن از چه روش هایی استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا دیگران نیز از آن ها بهره مند شوند.