همه چیزهایی که باید درمورد دیابت نوع 1 بدانید!
با ابتلا به بیماری دیابت نوع 1 احتمالا دچار نگرانی ها و سوالات زیادی می شوید. اگرچه که برای این بیماری درمان قطعی ارائه نشده است اما روش هایی وجود دارند که به کنترل عوارض این اختلال کمک زیادی می کنند. در این نوشتار می خواهیم با پاسخ به پرسش های احتمالی تان در مورد این بیماری، نگرانی های شما را کم کنیم. در این مطلب شما را با بیماری دیابت نوع 1، علائم آن، علل بروز، راه کارهای درمانی و … آشنا خواهیم کرد. از این رو پیشنهاد می کنیم که تا انتهای این مطلب علمی و کاربردی همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- دیابت نوع 1 چگونه در بدن ایجاد می شود؟
- دیابت نوع 1 با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
- چرا به دیابت نوع 1 مبتلا شده ام؟
- عوارض دیابت نوع 1
- روش های تشخیص دیابت نوع 1
- آزمایش قند خون
- آزمایش آنتی بادی
- آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (A1c)
- سایر آزمایش ها
- برای کنترل علائم دیابت نوع 1 نوع چه کارهایی انجام دهیم؟
- درمان دیابت نوع 1 با طب سنتی
- کلام پایانی
دیابت نوع 1 چگونه در بدن ایجاد می شود؟
احتمالا اولین پرسشی که برای شما ایجاد می شود این است که در بدن تان چه اتفاقی افتاده که به دیابت مبتلا شده اید؟ اگر ساده بخواهیم پاسخ دهیم، باید بگوییم که وقتی در خون شما بیش از میزان نیاز بدن تان قند وجود داشته باشد، به دیابت مبتلا می شوید.
بدن برای اینکه عملکرد خود را به درستی انجام دهد، به مقدار مشخصی قند نیاز دارد. بدن این قند را از مواد خوراکی دریافت می کند و به خون می رساند. اکنون خون مسئول وارد کردن این قند به سلول های بدن است که این کار را از طریق انسولین انجام می دهد. انسولین هورمونی است که لوزالمعده آن را تولید می کند.
گاهی سیستم ایمنی بدن به لوزالمعده حمله می کند و مانع عملکرد درست آن می شود. در این زمان خون قادر نخواهد بود که قند را به سلول ها برساند و در نتیجه آن را در خود نگه می دارد. این موضوع سبب بروز دیابت نوع 1 می شود. ممکن است افراد در هر سنی به آن مبتلا شوند.
دیابت نوع 1 با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
علائمی که ممکن است با ابتلا به این بیماری تجربه کنید:
- تکرر ادرار
- احساس نیاز به دفع ادرار در زمان خواب شبانه
- عدم توانایی در کنترل ادرار خصوصا در زمان خواب
- احساس تشنگی زیاد
- افزایش اشتها و میل به غذا
- احساس خستگی و ضعف
- تاری در دید
- کاهش وزن بی دلیل و ناخواسته
- تاخیر طولانی بهبود زخم ها
چرا به دیابت نوع 1 مبتلا شده ام؟
ممکن است با ابتلا به دیابت نوع 1 از خودتان بپرسید چرا من به این بیماری مبتلا شده ام؟! متاسفانه باید بگوییم که دانشمندان هنوز علت دقیق بروز این بیماری را پیدا نکرده اند. اما آن ها احتمال می دهند که مواردی همچون وزن نوزاد در بدو تولد، رژیم غذایی ناسالم، ابتلا به عفونت های ویروسی و در مواردی سوابق خانوادگی باعث شوند که به این بیماری دچار شوید.
عوارض دیابت نوع 1
افرادی که به دیابت نوع 1 مبتلا می شوند، ممکن است که بیماری های زیر را تجربه کنند.
- بیماری های قلبی
- سکته
- آسیب های چشمی مانند آب مروارید، گلوکوم، رتینوپاتی دیابتی
- بیماری مزمن کلیوی
- نوروپاتی
- بیماری عروق محیطی
- هیپوگلیسمی
- بروز آسیب هایی همچون زخم، عفونت و قانقاریا در پا
- ابتلا به کتواسیدوز دیابتی با علائمی مانند تنفس عمیق و سریع، سردرد، حالت تهوع، درد معده، گیجی و از دست دادن هوشیاری
روش های تشخیص دیابت نوع 1
برای تشخیص این عارضه پزشک معمولا از نتایج آزمایش های زیر استفاده می کند.
آزمایش قند خون
برای انجام این آزمایش ممکن است نیاز به ناشتا بودن باشد. این مورد به نظر پزشک بستگی دارد. در این آزمایش میزان گلوکز خون مورد بررسی قرار می گیرد. اگر قند موجود در خون زیاد باشد نشان دهنده ابتلا شما به دیابت نوع 1 است.
آزمایش آنتی بادی
این آزمایش می تواند در تشخیص نوع یک یا دو بودن دیابت کمک کند. در این تست پزشک وجود اتوآنتی بادی ها را که نوعی پروتئین آسیب زا هستند مورد بررسی قرار می دهد. اگر این پروتئین ها در بدن وجود داشته باشند، نشان دهنده ابتلا فرد به دیابت نوع 1 هستند.
آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (A1c)
اگر در نتیجه آزمایش قند خون مشخص شود که فرد دیابت دارد، پزشک تست هموگلوبین گلیکوزیله (A1c) را نیز تجویز می کند تا میانگین میزان قند خون فرد در سه ماه گذشته را بررسی کند.
سایر آزمایش ها
پزشک برای اینکه سلامت کلی بدن بیمار و بروز بیماری کتواسیدوز دیابتی را مورد بررسی قرار دهد، ممکن است از فرد بخواهد که آزمایش های دیگری انجام دهد. این تست ها شامل پانل متابولیک پایه، آنالیز ادرار و آزمایش گاز خون شریانی ABG) ( می شوند.
برای کنترل علائم دیابت نوع 1 نوع چه کارهایی انجام دهیم؟
پزشک برای درمان دیابت نوع 1 برای شما استفاده از انسولین را تجویز خواهد کرد. بسته به نظر او می توانید از مدل های تزریقی، استنشاقی و پمپی استفاده کنید. همچنین پزشک ممکن است تزریق داروی پراملینتید با انسولین و داروی متفورمین همراه با انسولین را برای شما تجویز کند. در مواردی نیز پیوند پانکراس می تواند اثرات درمانی مطلوبی داشته باشد.
علاوه بر استفاده از داروهای فوق باید سبک زندگی خود را نیز اصلاح کنید. برای مثال بهتر است ورزش انجام دهید، یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و وزن خود را کنترل کنید.
درمان دیابت نوع 1 با طب سنتی
طب سنتی راه کارهای بسیار خوبی را جهت کنترل این بیماری ارائه می دهد که آن ها را در ادامه خواهیم گفت. البته توجه داشته باشید که داروهای طب سنتی را باید حتما با مشورت و تحت نظر پزشک مصرف کنید.
- سیب
- گواوا
- آلو سیاه
- گیلاس
- توت فرنگی
- آووکادو
- گریپ فروت
- کیوی
- پرتقال
- گلابی
- دمنوش های بابونه، پودر بامیه، مریم گلی، دارچین، کاسنی، گزنه و بلوبری
کلام پایانی
بیماری دیابت نوع 1 یک عارضه مزمن و مادام العمر است. به همین خاطر در صورت بروز این بیماری باید تحت نظر یک پزشک قرار بگیرید. استفاده خودسرانه از داروها ممکن است که منجر به آسیب های بیشتری شود. خوشبختانه با کنترل این اختلال می توانید از بروز عوارض خطرناک آن جلوگیری کنید. آیا خودتان دچار این بیماری هستید؟ لطفا تجربیات تان را در مورد کنترل این عارضه برای ما بنویسید.