همه چیز در مورد دیابت
با ابتلا به بیماری دیابت احتمالا برای شما سوال های زیادی به وجود می آید. خوشبختانه امروزه به لطف اینترنت می توانید پاسخ بسیاری از این سوالات را دریافت کنید. این موضوع به شما کمک می کند که به روند درمان تان نیز کمک کنید. از این رو تصمیم گرفتیم که در این نوشتار همه چیز در مورد دیابت را مورد بررسی قرار دهیم. در این مطلب شما با بیماری دیابت، انواع آن، علل بروز این بیماری، علائم و روش های درمان آن آشنا خواهید شد. پیشنهاد می کنیم که این مطلب علمی را از دست ندهید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
1. بیماری دیابت
2. بررسی انواع دیابت
- دیابت نوع 1
- پیش دیابت
- دیابت نوع 2
- دیابت نوع 3
- دیابت بارداری
- دیابت نوزادی
- علل بروز بیماری دیابت
- بیماری دیابت چه علائمی دارد؟
- روش های درمان دیابت
- کلام پایانی
بیماری دیابت
بیماری دیابت به دو نوع یک و دو تقسیم می شود. ممکن است که افراد در هر سن و سالی دچار این عارضه شوند. اگرچه که این بیماری درمان قطعی ندارد اما از طریق داروها و راه کارهایی که در ادامه خواهیم گفت، به خوبی کنترل می شود. اما دقیقا در بدن چه اتفاقی میفتد که فرد به این اختلال مبتلا می شود؟ در واقع وقتی که قند در خون بیش از حد نرمال باشد می گوییم که شخص به دیابت مبتلا شده است.
بدن ما برای انرژی داشتن و انجام فعالیت خود به میزان مشخصی قند نیاز دارد که اغلب آن را از غذاها و نوشیدنی های حاوی کربوهیدرات دریافت می کند. سپس این قند وارد خون می شود. اکنون خون از طریق هورمون انسولین که توسط لوزالمعده تولید می شود، قند را به سلول های بدن می رساند. زمانی که لوزالمعده فعالیت خود را به درستی انجام ندهد، این قند در خون انباشته می شود. در نتیجه شخص دچار قند خون بالا می شود.
بررسی انواع دیابت
رایج ترین انواع دیابت شامل موارد زیر می شود:
دیابت نوع 1
این عارضه به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته شده است. در واقع این اختلال زمانی بروز پیدا می کند که سیستم ایمنی بدن به لوزالمعده حمله کند. این حمله باعث ایجاد اختلال در عملکرد این عضو از بدن شده و در نهایت این موضوع سبب ابتلا فرد به دیابت نوع 1 می شود. اگرچه که این بیماری افراد را در هر سن و سالی تحت تاثیر قرار می دهد اما اغلب در بین کودکان و جوانان شایع است.
پیش دیابت
در واقع پیش دیابت یک مرحله قبل از ابتلا دیابت نوع دو است. این عارضه زمانی بروز پیدا می کند که میزان قند خون شما بیشتر از حد نرمال باشد. اما میزان آن به قدری زیاد نیست که بگوییم فرد به نوع دو این بیماری مبتلا شده است.
دیابت نوع 2
این بیماری زمانی اتفاق میفتد که لوزالمعده نتواند هورمون انسولین را به اندازه کافی تولید کند یا در صورت تولید، بدن نتواند از آن به درستی استفاده کند. اغلب بزرگ سالان به این بیماری دچار می شوند اما امکان ابتلا کودکان نیز به این اختلال وجود دارد.
دیابت نوع 3
این بیماری زمانی رخ می دهد که لوزالمعده به دلایلی غیر از حملات سیستم ایمنی از جمله سرطان پانکراس، هموکروماتوز، پانکراتیت و فیبروز کیستیک دچار آسیب شود.
دیابت بارداری
بعضی از خانم ها در زمان بارداری دچار دیابت می شوند. البته معمولا این عارضه پس از زایمان از بین می رود. اما طبق تحقیقاتی که وجود دارد این خانم ها در آینده بیشتر از سایر زنان در معرض ابتلا به نوع 2 این بیماری هستند.
دیابت نوزادی
دیابت در دوران نوزادی عارضه ای نادر است. با این حال احتمال دارد بعضی از نوزادان در 6 ماه اول زندگی دچار این عارضه شوند. معمولا بعد از گذشت چند ماه این مشکل برطرف خواهد شد. در بعضی موارد نیز ممکن است دیابت شیرین نوزادان مادام العمر باشد.
علل بروز بیماری دیابت
سوالی که احتمال دارد برای بسیاری از افراد ایجاد شود این است که چرا به بیماری دیابت مبتلا می شویم؟ بروز این عارضه می تواند دلایل زیادی داشته باشد. در ادامه شما را با مهم ترین علت های بروز این اختلال آشنا خواهیم کرد.
- چاقی و اضافه وزن
- رژیم غذایی ناسالم
- عدم تحرک و فعالیت بدنی
- اختلال در عملکرد لوزالمعده
- عوامل ژنتیکی و سوابق خانوادگی
- بارداری
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- مصرف بعضی از داروها
بیماری دیابت چه علائمی دارد؟
دیابت نوع 1 و 2 هر دو دارای علائم مشترکی هستند. اما ممکن است در مواردی نوع 2 این عارضه هیچ علامتی نداشته باشد. به صورت کلی نشانه های این بیماری شامل موارد زیر می شود.
- افزایش احساس تشنگی
- تکرر ادرار
- افزایش میل به غذا و گرسنگی
- احساس خستگی زیاد و غیر طبیعی
- کاهش وزن بدون دلیل
- تاری دید
- خشکی دهان
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست و پا
- عدم بهبود زخم ها
- ابتلا به عفونت های مکرر پوستی و قارچ در واژن
روش های درمان دیابت
پزشک برای افرادی که به دیابت نوع 1 مبتلا هستند، تزریق انسولین را تجویز می کند. در دیابت نوع دو ممکن است که فرد مجبور شود از دارو استفاده کند. به صورت کلی برای درمان این بیماری توصیه می شود که سبک زندگی خود را اصلاح کنید.
بیماران دیابتی مخصوصا نوع 2 این عارضه، باید حتما فعالیت های بدنی انجام دهند. همچنین توصیه می شود که این افراد یک رژیم غذایی داشته باشند و طبق آن میزان دریافت کربوهیدرات بدن خود را کنترل کنند.
بهتر است افراد مبتلا به این بیماری همیشه آب نبات یا یک نوشیدنی شیرین همراه خود داشته باشند تا در زمان پایین آمدن قند خون شان آن را مصرف کنند.
کلام پایانی
با برنامه ریزی منظم برای داشتن یک زندگی سالم می توانید از ابتلا به دیابت جلوگیری کنید. برای مثال متخصصان توصیه می کنند که حداقل 5 روز در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش انجام دهید، استرس خود را کنترل کنید، سیگار و مواد مخدر را کنار بگذارید و به میزان کافی حدودا 7 تا 9 ساعت بخوابید.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که در صورت مشاهده هر گونه علائمی از دیابت حتما نزد یک پزشک بروید. اقدام به موقع می تواند به کنترل بیماری تان کمک زیادی کند. به نظر شما برای درمان یا جلوگیری از این بیماری چه کارهای دیگری می توان انجام داد؟ منتظر کامنت های شما عزیزان هستیم.