بررسی علل و درمان خانگی روده تحریک پذیر
روده تحریک پذیر یا روده عصبی یکی از مشکلات شایع گوارشی محسوب می شود. دلایل زیادی در ایجاد این اختلال نقش دارند. این عارضه اغلب با علائمی همچون نفخ، مخاط در مدفوع، یبوست متناوب با اسهال، خستگی، اضطراب، احساس ناتوانی در تخلیه کامل مدفوع و … بروز پیدا می کند. علاوه بر درمان هایی که پزشک برای این بیماری تجویز می کند، می توانید از درمان های خانگی نیز بهره ببرید. از این رو تصمیم گرفتیم که در این نوشتار به بررسی علل و درمان خانگی روده تحریک پذیر بپردازیم. همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- چرا به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا می شویم؟
- رفع علائم سندرم روده تحریک پذیر در منزل
- ورزش
- فیبر
- پرهیز غذایی
- میوه ها و سبزیجات
- پروبیوتیک ها
- سرکه سیب
- درمان های گیاهی سندرم روده تحریک پذیر
- نعناع تند
- رازیانه
- آلوئه ورا
- دارچین
- آنغوزه
- زردچوبه
- بابونه
- کلام پایانی
چرا به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا می شویم؟
محققان هنوز دلیل قطعی بروز روده تحریک پذیر را پیدا نکرده اند. اما آن ها احتمال می دهند که این عارضه به علت موارد زیر رخ دهد.
- اختلالات روانی: استرس در هر سنی می تواند موجب بروز روده عصبی شود. اما بعضی از افراد در کودکی متحمل آزارهای جسمی، جنسی یا عاطفی شده اند. این موضوع باعث شده است که آن ها از استرس زیادی رنج ببرند. این افراد بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
همچنین طبق مطالعاتی که وجود دارد، افسردگی نیز می تواند شانس ابتلا به روده عصبی را افزایش دهد.
- رژیم غذایی: مصرف بعضی از خوراکی ها می تواند علت بروز این عارضه باشد. از جمله آن ها می توانیم به لبنیات و مواد غذایی حاوی گلوتن اشاره کنیم.
- عفونت: بعضی از عفونت های دستگاه گوارش مانند گاستروانتریت باعث می شوند که افراد به روده عصبی ابتلا پیدا کنند.
- سوابق خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما به این اختلال مبتلا باشد، احتمال دارد که شما نیز دچار آن شوید.
- جنسیت: طبق تحقیقات، زنان بیشتر از مردان دچار این عارضه می شوند.
رفع علائم سندرم روده تحریک پذیر در منزل
برای اینکه علائم بیماری تسکین پیدا کند، کارهای زیر را انجام دهید.
ورزش
طبق تحقیقاتی که انجام شده است، انجام تمرینات ورزشی می تواند به کاهش استرس، افسردگی و اضطراب کمک کند. این موضوع باعث می شود که علائم سندرم روده تحریک پذیر نیز بهبود پیدا کنند. به نظر متخصصان یک فرد سالم باید حداقل 5 روز در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش انجام دهد. از جمله ورزش های مفید می توانیم به یوگا اشاره کنیم. می توانید به راحتی از طریق فیلم های آموزشی در خانه این تمرینات را انجام دهید.
فیبر
همان طور که گفتیم یبوست یکی از علائم روده عصبی است. برای رفع این مشکل سعی کنید از مواد غذایی فیبردار همچون میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.
پرهیز غذایی
برای اینکه از بروز علائم جلوگیری کنید، از مصرف بعضی از خوراکی ها بپرهیزید. آن ها عبارتند از:
- الکل
- جوش شیرین
- قهوه
- محصولات لبنی
- لوبیا
- گل كلم
- کلم
- کلم بروکلی
- شکلات
میوه ها و سبزیجات
از جمله میوه های مفید برای درمان این عارضه می توانیم به انار، موز، سیب، انبه، زردآلو، گیلاس، شلیل، گلابی، آلو، هندوانه و نارگیل اشاره کنیم.
توصیه می شود سبزیجاتی همچون کنگر فرنگی، مارچوبه، سیر، قارچ، پیاز و نخود فرنگی را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که در مواد غذایی همچون ماست و کفیر وجود دارند.
سرکه سیب
چند قطره سرکه سیب را همراه با مقداری عسل درون آب بریزید. خوردن این ترکیب می تواند به درمان شما کمک زیادی کند. همچنین می توانید چند قطره از این سرکه را داخل دمنوش یا آبمیوه بریزید و میل کنید.
درمان های گیاهی سندرم روده تحریک پذیر
داروهای گیاهی در بسیاری از موارد عوارض کمی دارند. به همین خاطر آن ها در بین مردم محبوب هستند.
نعناع تند
توصیه می شود که با این گیاه دمنوش تهیه کنید. ابتدا یک فنجان آب را جوش بیاورید. سپس یک مشت برگ نعناع تازه را درون آب خرد کنید و این دمنوش مفید را بنوشید.
رازیانه
برای اینکه بهترین نتیجه را از این گیاه بگیرید، بهتر است که دمنوش آن را میل کنید. ابتدا یک لیوان آب را در قوری جوش بیاورید. سپس درون آن دو قاشق غذاخوری رازیانه بریزید و درب قوری را بگذارید. بعد از ده دقیقه دمنوش شما آماده است.
آلوئه ورا
برای درمان یبوست از دارویی به نام ملین استفاده می شود. آلوئه ورا به دلیل ترکیباتی که دارد، مانند یک ملین در بدن عمل می کند. همچنین این گیاه می تواند نفخ را بهبود دهد.
دارچین
مقداری چوب دارچین درون آب جوش ریخته و دم بیاورید. این دمنوش می تواند مشکلاتی همچون نفخ و دل پیچه را تسکین دهد. توجه داشت باشید که استفاده بیش از حد از این دمنوش می تواند منجر به یبوست شود.
آنغوزه
این گیاه مملو از آنتی اکسیدان است و به همین خاطر می تواند به عنوان یک داروی عالی برای سندرم روده تحریک پذیر عمل کند.
زردچوبه
شاید برای شما جالب باشد که بدانید با استفاده از پودر زردچوبه می توانید دمنوش تهیه کنید. زردچوبه به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد، به درمان شما کمک زیادی می کند. همچنین می توانید از این ادویه خوش طعم و عطر در تهیه غذاهای خود استفاده کنید و از فواید آن بهره مند شوید.
بابونه
بابونه گیاه دارویی محبوبی است که خواص زیادی برای سلامتی دارد. دمنوش این گیاه برای درمان روده عصبی استفاده می شود. برای تهیه آن به یک قوری آب جوش آمده و مقداری گل خشک شده بابونه نیاز دارید. گل ها را درون آب ریخته و بعد از ده دقیقه دمنوش را میل کنید.
کلام پایانی
توصیه می شود که در صورت بروز علائم در اسرع وقت نزد یک پزشک بروید. اگرچه درمان های خانگی مفید هستند اما باید آن ها را تحت نظر پزشک انجام دهید. خوددرمانی در بعضی موارد می تواند باعث وخیم شدن وضعیت شما شود. آیا شما تجربه ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر را دارید؟ برای درمان علائم آن از چه راه کارهایی استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم که تجربیات خود را در قسمت کامنت برای ما بنویسید.