علل، علائم و راه های درمانی ریزش موی سکه ای
با ابتلا به ریزش موی سکه ای (Alopecia Areata) احتمالا دچار نگرانی های زیادی می شوید. ممکن است فکر کنید که به بیماری خطرناکی مبتلا شده اید. اگرچه ریزش موها می تواند ترسناک باشد، اما این عارضه جز بیماری های کم خطر محسوب می شود.
با این حال احتمالا سوالات زیادی برای شما به وجود بیاید. قطعا وقتی که پاسخ این پرسش ها را دریافت کنید، استرس شما کم خواهد شد. از این رو تصمیم گرفتیم که در این نوشتار به سوال های احتمالی شما پاسخ دهیم. امیدواریم که با خواندن این مطلب موجب کاهش اضطراب شما شویم. برای بررسی علل، علائم و راه های درمانی ریزش موی سکه ای، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- ریزش موی سکه ای چگونه در بدن اتفاق میفتد؟
- بیماری ریزش موی سکه ای با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
- چه عواملی باعث بروز ریزش موی سکه ای می شود؟
- روش های درمانی ریزش موی سکه ای
- درمان خانگی ریزش موی سکه ای
- کلام آخر
ریزش موی سکه ای چگونه در بدن اتفاق میفتد؟
بیماری ریزش موی سکه ای به دلیل اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن و فولیکول های مو اتفاق میفتد. برای فهم بهتر این موضوع باید سیستم ایمنی و نقش فولیکول ها را مورد بررسی قرار دهیم.
سیستم ایمنی بدن ما می تواند عوامل آسیب زا را شناسایی کند و از بین ببرد. اما بعضی اوقات این قابلیت، در عملکرد خود دچار اشتباه می شود. در واقع یعنی بدن، اندام های سالم را به عنوان یک مهاجم در نظر می گیرد و به آن ها حمله می کند.
فولیکول ها بخشی از پوست هستند که در فرایند رشد مو نقش مهمی دارند. آن ها مانند خاک برای گیاه عمل می کنند. در واقع آن ها موها را در خود پرورش می دهند و موجب رشدشان می شوند.
گاهی نیز سیستم ایمنی بدن، فولیکول ها را به عنوان یک دشمن شناسایی کرده و با آن ها مبارزه می کند. این موضوع باعث می شود که بعضی از قسمت های بدن به اندازه یک سکه موهای خود را از دست دهند. این عارضه می تواند هر بخش از بدن را که دارای مو است، درگیر کند. البته در بیشتر مواقع شاهد بروز آن در سر و صورت هستیم.
بیماری ریزش موی سکه ای با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
همان طور که توضیح دادیم اصلی ترین نشانه این بیماری، ریزش موها است. این عارضه می تواند موهای سر، ریش، ابروها و مژه ها را تحت تاثیر قرار دهد. از دیگر علائم این اختلال می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- ایجاد فرورفتگی در ناخن ها
- خارش
- مشاهده منافذ باز در فولیکول های مو
- رشد موهای سفید رنگ
چه عواملی باعث بروز ریزش موی سکه ای می شود؟
اگرچه که اصلی ترین دلیل بروز ریزش موی سکه ای، ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن است. اما ممکن است عوامل دیگر نیز در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.
- اگر یکی از اعضای خانواده شما به این بیماری مبتلا باشد، احتمال زیادی وجود دارد که شما نیز به آن مبتلا شوید. معمولا افرادی که کمتر از 30 سال سن دارند، به دلیل سوابق ارثی دچار این عارضه می شوند.
- مصرف بعضی از داروها نیز می تواند باعث ابتلا شما به این عارضه شود.
- اگر دچار اختلالات هورمونی هستید، ممکن است که ریزش موها را در پوست خود مشاهده کنید.
- بعضی بیماری ها شانس ابتلا شما را به ریزش موی سکه ای افزایش می دهند. از جمله آن ها می توانیم به آسم، تب یونجه، بیماری های تیروئیدی، لک و پیس، کم خونی پرنیشیوز و سندرم داون اشاره کنیم.
روش های درمانی ریزش موی سکه ای
پزشک با توجه به وضعیت بیمار از روش های درمانی زیر بهره می گیرد.
- PRP: پی آر پی مخفف کلمه Platelet-rich Plasma است. در این روش درمانی پزشک از فرد بیمار خون می گیرد. طی فرایندی پی آر پی یا همان پلاسمای غنی از پلاکت از خون جدا می شود. سپس پزشک آن را به پوست فرد تزریق می کند. از این طریق فولیکول های مو تقویت می شوند. در نهایت این کار به رشد موها کمک می کند.
- مزوتراپی: در این روش درمانی پزشک انواع مختلفی از داروها همچون ویتامین B5 و ویتامین H را به پوست سر بیمار تزریق می کند. این مواد به رشد مجدد موها کمک زیادی می کنند. برای نتیجه گرفتن از مزوتراپی فرد باید چند جلسه به پزشک مراجعه کند.
- کاشت مو: در این روش درمانی پزشک ریشه موهای مقاوم به طاسی را از پوست فرد بر می دارد. سپس آن ها را در قسمت هایی که دچار ریزش مو شده اند، می کارد.
- دارو درمانی: از جمله این داروها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- محلول یا کرم محلول کورتیزون
- ماینوکسیدیل
- داروهای های خوراکی و تزریقی کورتیکواستروئیدی همچون پردنیزون
- آنترالین
درمان خانگی ریزش موی سکه ای
- رژیم غذایی: بعضی از مواد خوراکی می توانند به کاهش علائم ریزش موی سکه ای کمک کنند. این مواد غذایی عبارتند از: عدس، لوبیا سفید، گوشت گاو، گوشت بوقلمون، دانه کدو تنبل، اسفناج، تخم مرغ، ماهی و آجیل
- روغن نارگیل: برای اینکه از روغن نارگیل نتیجه بگیرید، روزانه مقداری از آن را روی پوست سر خود بمالید و به آرامی ماساژ دهید. 3 یا 4 ساعت صبر کنید. سپس موهای خود را شستشو دهید. البته اگر موهای چربی دارید، باید از این روغن کمتر استفاده کنید.
- سرکه سیب: ابتدا به حمام بروید تا موهای شما مرطوب شوند. سپس مقداری از سرکه سیب را با آب ولرم ترکیب کنید. این مخلوط را روی موها ریخته و ماساژ دهید. اجازه دهید این ترکیب 10 دقیقه روی سر شما بماند. سپس موهای خود را شستشو دهید. برای اینکه تاثیر آن را مشاهده کنید، در هفته چند بار این کار را انجام دهید.
کلام آخر
توصیه می شود که در صورت بروز علائم ریزش موی سکه ای نزد یک پزشک متخصص بروید. همچنین از خود درمانی پرهیز کنید. بهتر است که روش های درمان خانگی را با مشورت پزشک خود انجام دهید تا علائم بیماری تشدید نشود. آیا شما تجربه ای از ابتلا به این بیماری دارید؟ خوشحال می شویم که نظرات خود را در قسمت کامنت برای ما بنویسید. بیماران می توانند از تجربیات مفید شما استفاده کنند.