بررسی علائم، علل و درمان سرطان تخمدان
سرطان تخمدان یک بیماری شایع در زنان است. این عارضه در اندامی به همین نام در بدن بروز پیدا می کند. با ابتلا به این اختلال ممکن است که دچار ترس شوید و سوالات زیادی برای شما به وجود بیاید. با افزایش آگاهی تان درمورد این عارضه، می توانید نگرانی های خود کاهش دهید. از این رو تصمیم گرفتیم که در این نوشتار به پرسش های احتمالی شما پاسخ دهیم. به همین خاطر پیشنهاد می کنیم که برای بررسی علائم، علل و درمان سرطان تخمدان تا انتهای این مطلب علمی همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- سرطان تخمدان چگونه در بدن ایجاد می شود؟
- علائم سرطان تخمدان
- چه عواملی باعث بروز سرطان تخمدان می شوند؟
- انواع سرطان تخمدان
- روش های درمانی سرطان تخمدان
- کلام پایانی
سرطان تخمدان چگونه در بدن ایجاد می شود؟
قبل از اینکه بدانیم سرطان چگونه در تخمدان بروز پیدا می کند، باید ابتدا با تخمدان و وظایف آن آشنا شویم. این عضو از بدن دارای دو بخش است. هر کدام از آن ها از لحاظ اندازه مانند گردو هستند و از طریق یک لوله به رحم متصل می شوند. وظیفه این عضو، تولید تخمک و ارسال آن به رحم است. در واقع از این طریق جنین در بدن خانم ها به وجود می آید.
این اندام دارای 3 نوع سلول است. سلول ها برای زندگی شان یک برنامه ریزی از پیش تعیین شده دارند. آن ها تولید می شوند، رشد می کنند و در نهایت به دلیل پیری یا آسیب دیدگی از بین می روند. اما گاهی این چرخه طبیعی با اختلال رو به رو می شود. در واقع برخی اوقات سلول های ناسالم نه تنها از بین نمی روند، بلکه بیش از اندازه تکثیر پیدا می کنند. در این زمان آن ها تومورها را به وجود می آورند.
تومورها گاهی غیر سرطانی و خوش خیم هستند. یعنی آن ها در همان قسمت از بدن که ایجاد شده اند باقی می مانند و به سایر اندام ها نمی روند. برخی اوقات نیز تومورها سرطانی و بدخیم هستند. این موضوع به این معنی است که آن ها به دیگر قسمت های بدن می روند و باعث بیمار شدن سایر عضوها نیز می شوند.
علائم سرطان تخمدان
در بعضی موارد ممکن است سرطان تخمدان بدون بروز علائم، گسترش یابد. اما به صورت کلی این عارضه با نشانه های زیر ظاهر می شود.
- احساس درد در قسمت لگن، شکم یا کمر
- نفخ
- بی اشتهایی و سیری زودرس بلافاصله پس از میل غذا
- ترشحات و خونریزی هایی غیرطبیعی از واژن (خصوصا خونریزی بعد از یائسگی یا خارج از چرخه پریود)
- اسهال
- یبوست
- بزرگ شدن شکم
- تکرر ادرار
- سوء هاضمه
- احساس خستگی به صورت مداوم
- کاهش یا افزایش وزن بدون دلیل
- نامنظم بودن چرخه عادت ماهیانه
- احساس درد در زمان برقراری رابطه جنسی
- حالت تهوع
- تنگی نفس
چه عواملی باعث بروز سرطان تخمدان می شوند؟
- سن: زنان پس از 50 سالگی در معرض ابتلا به این عارضه قرار می گیرند.
- سابقه خانوادگی: اگر کسی از اعضای خانواده تان به سرطان تخمدان، سینه یا روده مبتلا باشد احتمال زیادی وجود دارد که شما نیز به کنسر تخمدان مبتلا شوید.
- قاعدگی: خانم هایی که قبل از 12 سالگی پریود می شوند، ممکن است که به این بیماری ابتلا پیدا کنند.
- یائسگی: یکی دیگر از علل های بروز این عارضه یائسگی دیررس است.
- بارداری: از دیگر عوامل این بیماری می توانیم به عدم بارداری یا به دنیا آوردن اولین فرزند پس از 35 سالگی اشاره کنیم.
- وزن: اضافه وزن و چاقی می تواند باعث بروز این عارضه شود.
- بیماری ها: افرادی که دچار سرطان سینه و زگیل تناسلی هستند، ممکن است به کنسر تخمدان نیز مبتلا شوند.
- روش های درمانی: استفاده از هورمون درمانی بعد از یائسگی شانس ابتلا به این اختلال را افزایش می دهد.
انواع سرطان تخمدان
همان طور که توضیح دادیم تخمدان دارای سه نوع 3 سلول است و هر کدام از آن ها نیز می توانند به سرطان مبتلا شوند.
- تومورهای اپیتلیال: بعضی از سلول ها در سطح خارجی تخمدان زندگی می کنند. زمانی که این سلول ها به صورت غیر طبیعی رشد کنند، تومورهای اپیتلیال را به وجود می آورند.
- تومورهای سلول های جوانه ای: بعضی از سلول ها وظیفه تولید تخمک را بر عهده دارند. وقتی سرطان از این سلول ها آغاز پیدا کند، تومورهای سلول های جوانه ای ایجاد می شوند.
- تومورهای استروما: برخی از سلول ها وظیفه تولید هورمون های جنسی را برعهده دارند. گاهی سرطان از این سلول ها شروع می شود.
روش های درمانی سرطان تخمدان
پزشک با توجه به شرایط بیمار از روش های درمانی زیر بهره می گیرد.
- عمل جراحی: در این روش درمانی ممکن است پزشک یک تخمدان یا هر دوی آن ها را از بدن بیمار خارج کند. همچنین در بعضی موارد تخمدان ها به همراه رحم برداشته می شوند. برخی اوقات نیز نیز فرد متخصص تمام بافت هایی را که به سرطان مبتلا شده اند، از بدن خارج می کند.
- شیمی درمانی: در این روش درمانی پزشک داروهای خاصی را برای بیمار تجویز می کند. ممکن است این داروها به صورت خوراکی باشند یا داخل رگ تزریق شوند.
- درمان هدفمند: در این روش نیز بیمار باید دارو مصرف کند. در درمان هدفمند فقط سلول های سرطانی نابود می شوند. ولی در شیمی درمان تمام سلول ها اعم از سالم و ناسالم از بین می روند.
- هورمون درمانی: امکان دارد که سلول های ناسالم برای بقا خود از هورمون استروژن استفاده کنند. در هورمون درمانی پزشک سعی می کند که مانع استفاده سلول های غیرطبیعی از استروژن شود.
- ایمونوتراپی: با استفاده از ایمونوتراپی، سیستم ایمنی بدن تقویت می شود. این موضوع کمک می کند که بدن فرد بیمار بتواند با قدرت بیشتری با سلول های سرطانی مبارزه کند.
کلام پایانی
توصیه می شود که در زمان بروز علائم بیماری در اسرع وقت نزد یک پزشک متخصص بروید. همچنین از خود درمانی نیز پرهیز کنید. تشخیص و اقدام به موقع می تواند به درمان بیمار کمک زیادی کند. آیا شما تجربه ای از درمان سرطان تخمدان دارید؟ خوشحال می شویم که تجربیات خود را در قسمت کامنت برای ما بنویسید. افراد بیمار با خواندن نظرات شما با امید و انگیزه بیشتری روند درمان خود را طی خواهند کرد.