بررسی علل، علائم و درمان سرطان رحم
رحم بخشی از بدن زنان است. این عضو که ظاهری شبیه به گلابی دارد، مسئول نگهداری جنین تا زمان تولد است. رحم می تواند به بیماری های زیادی دچار شود. یکی از بیماری های شایع این عضو، سرطان رحم نام دارد. با ابتلا به این اختلال احتمالا با سوالات زیادی رو به رو می شوید. دریافت پاسخ این پرسش ها می تواند نگرانی های شما را کاهش دهد. از این رو تصمیم گرفتیم که در این نوشتار به سوال های احتمالی شما در این زمینه جواب بدیم. برای بررسی علل، علائم و درمان سرطان رحم تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- سرطان رحم چیست؟
- انواع سرطان رحم
- چه عواملی باعث بروز سرطان رحم می شوند؟
- علائم سرطان رحم
- راه های درمان سرطان رحم
- کلام آخر
سرطان رحم چیست؟
بدن ما از سلول های زیادی تشکیل شده است. آن ها برای زندگی خود یک برنامه دقیق و از پیش تعیین شده دارند. در واقع سلول ها تولید می شوند، رشد می کنند و در زمان آسیب دیدگی و پیری، از بین می روند.
مشکل از جایی شروع می شود که سلول های ناسالم از چرخه طبیعی زندگی خود پیروی نمی کنند. در واقع آن ها زمانی که باید دچار مرگ شوند، به اشتباه بیش از اندازه تکثیر پیدا می کنند. در این زمان سلول ها تومورها را به وجود می آورند. بعضی از تومورها خوش خیم (غیر سرطانی) و برخی نیز بدخیم (سرطانی) هستند. اگر این اتفاق در رحم بروز پیدا کند، می گوییم که فرد دچار سرطان رحم شده است.
انواع سرطان رحم
رحم دارای دو لایه داخلی (آندومتر) و خارجی (میومتر) است. زمانی که کنسر در لایه داخلی بروز پیدا کند، به آن آندومتر می گویند. همچنین به رشد غیر طبیعی سلول ها در لایه خارجی، سرطان سارکوم گفته می شود. اما به صورت کلی از آنجایی که اغلب افراد دچار سرطان آندومتر می شوند، سرطان رحم با نام آندومتر شناخته می شود.
چه عواملی باعث بروز سرطان رحم می شوند؟
سن: زنان با افزایش سن در معرض ابتلا به سرطان رحم قرار می گیرند. در واقع این عارضه معمولا بعد از سن 50 سالگی بروز پیدا می کند.
رژیم غذایی ناسالم: از جمله مواد غذایی ناسالم می توانیم به خوراکی هایی با کالری بالا و پرچرب اشاره کنیم.
مشکلات ژنتیکی: بعضی از افراد دچار اختلالات ژنتیکی مانند سندرم لینچ یا سندرم کاودن هستند. شانس ابتلا این اشخاص به سرطان آندومتر زیاد است.
دیابت: زمانی که دیابت با چاقی همراه باشد، فرد در معرض کنسر رحم قرار می گیرد.
چاقی: زیاد بودن میزان هورمون استروژن در بدن برای رحم خطرناک است. وزن و چربی اضافی باعث می شود که میزان هورمون استروژن در بدن افزایش پیدا کند.
بیماری در تخمدان: از جمله این عارضه ها می توانیم به وجود تومور در تخمدان و سندرم تخمدان پلی کیستیک اشاره کنیم.
قاعدگی زودرس: منظور از پریود زودرس این است که شما قبل از 12 سالگی عادت ماهیانه شوید.
یائسگی دیررس: اگر پریود در خانم ها پس از 50 سالگی پایان یابد، ممکن است که به کنسر مبتلا شوند.
عدم بارداری: اگر رحم برای مدت زمان طولانی در معرض هورمون استروژن قرار بگیرد، ممکن است به سرطان مبتلا شود. وقتی خانمی باردار می شود، رحم او کمتر با هورمون استروژن مواجه می شود.
پرتو درمانی: بعضی افراد برای از بین بردن سرطان در قسمت لگن، سابقه پرتو درمانی دارند. این موضوع می تواند باعث بروز کنسر رحم شود.
تاموکسیفن: این دارو که برای درمان سرطان سینه استفاده می شود، عملکردی مانند استروژن دارد. به همین خاطر مصرف این دارو می تواند برای رحم مضر باشد.
هورمون درمانی: یکی از روش های درمان علائم یائسگی، هورمون درمانی با استفاده از استروژن است. اگر این درمان بدون مصرف پروژسترون باشد، می تواند به رحم زنان آسیب برساند.
علائم سرطان رحم
انواع سرطان رحم از جمله آندومتر و سارکوم با علائم زیر بروز پیدا می کنند.
- بروز خونریزی یا لکه بینی از واژن پس از یائسگی
- خونریزی از واژن در بین دوره های پریود
- احساس درد در زیر شکم
- گرفتگی لگن
- ترشح مایع رقیق سفید یا شفاف از واژن در یائسگی
- خونریزی شدید و طولانی واژن در افراد بالای 40 سال
- وجود توده یا تورم در شکم یا بین استخوان های لگن
- احساس درد در پایین کمر یا بین استخوان های لگن
- بروز درد در زمان برقراری رابطه جنسی
- وجود خون در ادرار
- کاهش وزن بدون دلیل
راه های درمان سرطان رحم
پزشک در اغلب موارد برای درمان سرطان رحم از جراحی کمک می گیرد. اما بسته به وضعیت بیمار، ممکن است که پزشک از روش های درمانی زیر استفاده کند.
شیمی درمانی: در این روش درمانی برای فرد بیمار دارو تجویز می شود. این داروها سلول های سرطانی و غیر سرطانی را که به سرعت در حال تکثیر هستند از بین می برند.
درمان هدفمند: در این روش درمانی نیز پزشک از بیمار می خواهد که دارو مصرف کند. این داروها فقط عوامل ایجاد سرطان را نابود می کنند.
پرتو درمانی: پرتوهای ایکس، امواج آلفا، موج بتا یا گاما به بدن فرد بیمار تابانده می شوند تا سلول های سرطانی از بین بروند.
هورمون درمانی: سلول ها برای رشد خود به نوع خاصی از هورمون نیاز دارند. در این روش درمانی میزان این هورمون ها در بدن کم می شود.
ایمونوتراپی: پزشک سعی می کند که سیستم ایمنی بدن را تقویت کند تا فرد بتواند از این طریق با بیماری مبارزه کند.
کلام آخر
به این نکته توجه داشته باشید که در زمان بروز هر علائمی در اسرع وقت نزد یک پزشک بروید. تشخیص و اقدام به موقع به روند درمان کمک زیادی خواهد کرد. آیا شما تجربه ای از درمان سرطان رحم دارید؟ خوشحال می شویم که تجربیات مثبت خود را در قسمت کامنت برای ما بنویسید. بیماران با خواندن نظرات شما با امید و انگیزه بیشتری روند درمان خود را طی خواهند کرد.