بررسی بیماری سرطان پروستات
سرطان پروستات یکی از بیمارهای مربوط به مردان می شود. با ابتلا به این بیماری قطعا سوال های زیادی برای شما به وجود خواهد. در این نوشتار سعی می کنیم که به پرسش های احتمالی شما پاسخ دهیم. آگاهی از بیماری می تواند نگرانی و استرس های شما را کم کند. همچنین اگر به هر دلیلی نگران ابتلا به این عارضه هستید، در این مطلب راه های جلوگیری از این اختلال را نیز به شما خواهیم گفت. برای بررسی بیماری سرطان پروستات، علائم، علل و راه های جلوگیری این بیماری، پیشنهاد می کنیم که این مطلب علمی را از دست ندهید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- سرطان پروستات چیست؟
- چه کسانی در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند؟
- علائم سرطان پروستات
- مشکل در ادرار
- مشکلات جنسی
- درد و ناراحتی
- لاغری
- روش های درمانی
- برای جلوگیری از سرطان پروستات چه کارهایی انجام دهیم؟
- سخن آخر
سرطان پروستات چیست؟
اولین سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که سرطان پروستات دقیقا چیست؟ برای اینکه به این سوال پاسخ دهیم باید ابتدا با پروستات و سپس با بیماری سرطان آشنا شویم.
پروستات که ظاهری گردو شکل دارد، از اندام تولید مثل محسوب می شود. این غده اسپرم ها را تغذیه و حمل می کند. پروستات pH مایع منی را نیز تنظیم می کند و از این طریق باعث تقویت اسپرم ها می شود. در واقع با این کار اسپرم ها در واژن دچار آسیب نمی شوند.
سلول ها در بدن ما یک چرخه طبیعی برای تولید دارند. زمانی که این چرخه از تعادل خارج شود، سلول ها بیش از حد نیاز بدن تولید می شوند. در نتیجه آن ها تومورها را به وجود می آورند. بعضی از تومورها غیرسرطانی و خوش خیم هستند. در واقع آن ها پس از ایجاد به سایر نقاط بدن حمله نمی کنند. برخی از تومورها نیز سرطانی و بدخیم هستند. یعنی می توانند به اندام های مختلف بدن بروند و آن ها را نیز درگیر بیماری کنند.
با این توضیحات متوجه شدیم زمانی که سلول ها در پروستات عملکرد خود را به درستی انجام ندهند، سرطان پروستات بروز پیدا می کند.
چه کسانی در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند؟
- طبق تحقیقاتی که وجود دارد مردانی که بالای 50 سال سن دارند، ممکن است به سرطان پروستات مبتلا شوند. همچنین شانس ابتلا به این عارضه بعد از 65 سالگی نیز افزایش پیدا می کند.
- شاید برای شما جالب باشد که بدانید نژاد و قومیت نیز در بروز این عارضه تاثیر گذار هستند. طبق مطالعات، خطر ابتلا به این عارضه، سیاه پوستان را بیشتر از سفید پوستان تهدید می کند.
- سوابق خانوادگی و ارثی نیز نقش مهمی در ابتلا به این عارضه دارند. برای مثال اگر پدر یا برادرتان دچار این عارضه شده باشند، امکان زیادی وجود دارد که شما نیز درگیر این اختلال شوید. همچنین اگر در خانواده تان سابقه ابتلا به سرطان پستان و تخمدان وجود داشته باشد، باز هم شانس ابتلا شما به کنسر پروستات افزایش پیدا می کند.
- در بعضی موارد نادر نیز تغییرات ارثی ژن سبب ابتلا به این عارضه می شود.
- همچنین مواردی همچون رژیم غذایی ناسالم، اضافه وزن، مصرف مواد مخدر، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، وازکتومی و عفونت های مقاربتی می توانند باعث بروز سرطان پروستات شوند.
علائم سرطان پروستات
توصیه می شود که با بروز علائم زیر نزد یک پزشک متخصص بروید.
مشکل در ادرار
از آنجایی که محل قرارگیری پروستات زیر مثانه است، اگر این غده دچار مشکل شود، اختلالاتی در ادرار به وجود می آید. از جمله این اختلال ها می توانیم به نیاز شدید به ادرار خصوصا در شب، خون در ادرار و جریان ضعیف ادرار اشاره کنیم.
مشکلات جنسی
افراد با ابتلا به سرطان پروستات دچار ناتوانی جنسی می شوند. در واقع این افراد نمی تواند نعوظ داشته باشند و آن را حفظ کنند. همچنین بعضی افراد پس از انزال ممکن است که در مایع منی خود خون مشاهده کنند. علاوه بر این ممکن است که این بیماران انزال دردناکی را تجربه کند.
درد و ناراحتی
یکی دیگر از علائم این عارضه ضعف و بی حس شدن پاها است. در مواردی نیز این افراد دچار درد استخوان می شوند. همچنین ممکن است افراد دچار مشکلات و ناراحتی هایی در قسمت لگن، باسن و قسمت تحتانی کمر خود شوند.
لاغری
از دیگر علائم این عارضه می توانیم به کاهش وزن و بی اشتهایی اشاره کنیم.
روش های درمانی
برای درمان این عارضه بسته به وضعیت بیمار، پزشک ممکن است که از روش های درمانی زیر بهره بگیرد.
جراحی: جراحی انواع مختلفی مانند پروستاتکتومی رادیکال (باز)، پروستاتکتومی روباتیک یا لاپاروسکوپی و ارکیکتومی دو طرفه دارد.
پرتو درمانی: این نوع درمان شامل پرتو درمانی با پرتوهای خارجی، براکی تراپی یا پرتو درمانی داخلی، پرتو درمانی با IMRT و پروتون درمانی می شود.
درمان های سیستمیک: این روش های درمانی به انجام کارهایی همچون تستوسترون درمانی و مهار کننده های محور آندروژن، شیمی درمانی، ایمونوتراپی، مصرف داروهای اصلاح کننده استخوان و درمان هدفمند گفته می شود.
برای جلوگیری از سرطان پروستات چه کارهایی انجام دهیم؟
- سعی کنید که غربالگری های پروستات را به صورت منظم انجام دهید.
- تحت نظر پزشک، وزن خود را مدیریت کنید.
- توصیه می شود که ورزش را در برنامه زندگی خود قرار دهید. بهتر است در روز 20 دقیقه یا به صورت کلی در هفته 150 دقیقه ورز انجام دهید. توجه داشته باشید که این تمرینات از لحاظ درجه سختی و شدت، متوسط باشند.
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشد. برای مثال سعی کنید میوه، سبزیجات و غلات کامل بخورید. همچنین از خوردن بیش از اندازه گوشت قرمز بپرهیزید و مصرف غذاهای فرآوری شده را کنار بگذارید.
- اگر سیگار می کشید باید آن را ترک کنید.
سخن آخر
به این نکته توجه باشید که با بروز نشانه های سرطان پروستات در اسرع وقت نزد یک پزشک بروید. طبق تحقیقاتی که وجود دارد اقدام و تشخیص به موقع می تواند شانس بهبود شما را تا میزان زیادی افزایش دهد. آیا شما تاکنون به این عارضه مبتلا شده اید؟ یا کسی را در اطرافیان تان می شناسید که به این عارضه دچار شده باشد؟ برای درمان آن چه کارهایی پیشنهاد می کنید؟ خوشحال می شویم که تجارب مثبت خود را برای ما بنویسید. نظرات شما باعث می شوند که افراد بیمار روحیه بگیرند و بتوانند مراحل درمان خود را با انگیزه بیشتری طی کنند.