بررسی علل، علائم و درمان عروق کرونر
قلب نیز مانند سایر اندام ها به خون و در واقع مواد مغذی و اکسیژن موجود در آن، نیاز دارد. خون مورد نیاز قلب از طریق شریان هایی به نام عروق کرونری تامین می شود. گاهی اوقات در اثر انباشته شدن رسوباتی مانند کلسترول در این شریان ها، عروق کرونری مسدود می شوند. اگر دچار این عارضه هستید، قطعا با سوالات زیادی رو به رو می شوید. از این رو تصمیم گرفتیم در این نوشتار به بررسی علل، علائم و درمان عروق کرونر بپردازیم تا به پرسش های احتمالی شما پاسخ دهیم. امیدواریم که خواندن این مطلب موجب کاهش نگرانی تان شود.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- چرا دچار بیماری عروق کرونر می شویم؟
- بیماری عروق کرونر چه علائمی دارد؟
- چگونه از بروز بیماری عروق کرونر جلوگیری کنیم؟
- درمان خانگی عروق کرونر
- کلام پایانی
چرا دچار بیماری عروق کرونر می شویم؟
- سن: یکی از عوامل بروز عروق کرونر، سن و سال است. طبق آمارها معمولا مردان پس از 45 سالگی و زنان پس از 55 سالگی دچار این عارضه می شوند.
- سوابق خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده تان دچار بیماری های قلبی باشد، این امکان وجود دارد که به عروق کرونر مبتلا شوید. خصوصا اگر پدر یا بردار شما قبل از 55 سالگی و مادر یا خواهرتان قبل از 65 سالگی دچار بیماری های قلبی شده باشند، امکان بیشتری وجود دارد که شما این بیماری را تجربه کنید.
- سبک زندگی ناسالم: عادات شما نقش مهمی در سلامتی تان دارند. به عنوان مثال اگر خوراکی های حاوی چربی اشباع شده یا کربوهیدرات تصفیه شده می خورید، ممکن است که شریان های شما دچار انسداد شوند. همچنین عدم انجام فعالیت بدنی، خواب ناکافی و استعمال سیگار نیز افراد را در معرض ابتلا به این اختلال قرار می دهند.
- بیماری ها: گاهی اوقات این عارضه از عوارض بعضی از بیماری های محسوب می شود. این نوع اختلالات عبارتند از: فشار خون بالا، پایین بودن کلسترول خوب، بالا بودن کلسترول بد، آترواسکلروز، هیپرتری گلیسریدمی، کم خونی، بیماری های سیستم ایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید، بیماری کلیوی مزمن، HIV، سندرم متابولیک، اختلالات خواب مثل آپنه خواب، اندومتریوز، سابقه دیابت در بارداری و … .
بیماری عروق کرونر چه علائمی دارد؟
ممکن است در ابتدا که فرد به بیماری عروق کرونر مبتلا می شود، علائمی را تجربه نکند یا فقط در هنگام انجام یک فعالیت مانند ورزش، با تپش قلب رو به رو شود. به صورت کلی این عارضه با نشانه های زیر بروز پیدا می کند.
- درد قفسه سینه: درد می تواند مانند احساس فشار روی قفسه سینه باشد. این درد نیز معمولا در مرکز یا قسمت چپ قفسه سینه بروز پیدا می کند. بعضی از افراد خصوصا زنان این درد را به صورت کوتاه و تیز توصیف می کنند که گاهی به گردن، بازو یا پشت سرایت می کند.
بعضی از عوامل باعث تحریک قفسه سینه و درد آن می شوند. از جمله آن ها می توانیم به انجام یک فعالیت یا احساساتی شدن اشاره کنیم. زمانی که این عوامل تحریک کننده از بین می روند، درد پس از چند دقیقه بهبود پیدا می کند.
- اختلالات تنفسی: فرد احساس می کند که نمی تواند به خوبی نفس بکشد و دچار تنگی نفس می شود.
- خستگی: وقتی قلب عملکرد خود را به خوبی انجام ندهد، فرد به صورت غیر طبیعی احساس خستگی می کند.
- حمله قلبی: حمله قلبی زمانی رخ می دهد که یکی از شریان ها به صورت کامل دچار گرفتگی شده باشند. حمله قلبی نیز معمولا با علائمی مثل درد یا فشار قفسه سینه، درد شانه یا بازو، تنگی نفس و تعریق ظاهر می شود. احتمال دارد زنان دچار علائمی مانند درد گردن یا فک، حالت تهوع و خستگی شوند. البته به این موضوع توجه کنید که برخی اوقات حمله قلبی هیچ نشانه ای به همراه ندارد.
چگونه از بروز بیماری عروق کرونر جلوگیری کنیم؟
گاهی اوقات با اصلاح سبک زندگی می توانید از ابتلا به بیماری عروق کرونر جلوگیری کنید.
- محصولات تنباکو مانند سیگار و قلیان را استفاده نکنید.
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- در طول شب به اندازه کافی بخوابید.
- مراقب باشید که دچار اضافه وزن نشوید.
- فعالیت بدنی انجام دهید.
- اگر بیمار هستید، داروهای خود را به موقع بخورید.
درمان خانگی عروق کرونر
برای اینکه علائم عروق کرونر را تسکین دهید، راه کارهای خانگی زیر را انجام دهید.
- یکی از مهم ترین کارهایی که برای بهبود خود می توانید انجام دهید، کنار گذاشتن مواد مخدر مانند سیگار است.
- یک رژیم غذایی سالم باعث می شود که علائم شما کاهش پیدا کند. به همین خاطر متخصصان توصیه می کنند که مصرف سدیم، چربی اشباع شده، چربی ترانس و قند را کاهش دهید. یکی از رژیم های غذایی مفید برای این عارضه، رژیم غذایی مدیترانه است. در این برنامه فرد باید روغن زیتون، حبوبات، غلات کامل، میوه و سبزیجات مصرف کند. همچنین شخص باید به صورت بسیار محدود ماهی، گوشت و محصولات لبنی مانند ماست و پنیر میل کند.
- ورزش را در برنامه زندگی خود قرار دهید. به عنوان مثال انجام 30 دقیقه پیاده روی در هفته یا هر نوع فعالیت بدنی دیگری می تواند بسیار مفید باشد. البته توجه داشته باشید که باید زیر نظر مربی متخصص ورزش کنید.
- نوشیدن الکل را بسیار محدود کنید.
- اگر دچار بیماری های دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا و تری گلیسیرید بالا هستید، داروهای خود را به صورت منظم مصرف کنید.
کلام پایانی
در صورت بروز علائم بیماری عروق کرونر، در اسرع وقت نزد پزشک بروید. اقدام و تشخیص به موقع به روند درمان کمک زیادی می کند. توجه داشته باشید که درمان های خانگی به تنهایی نمی توانند موثر واقع شوند و باید با مداخله پزشک همراه باشند. آیا شما دچار این عارضه قلبی شده اید؟ از چه راه کارهایی جهت رفع این مشکل استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا بیماران از نظرات شما بهره مند شوند.