بررسی تمام ابعاد مربوط به قطع عضو دیابت
یکی از موضوعاتی که باعث ترس افراد دیابتی می شود عوارضی همچون قطع عضو است. اما خبر خوب این است که روش های زیادی برای جلوگیری از این اتفاق ناراحت کننده وجود دارد. در ادامه این راه کارها را به شما توضیح خواهیم داد.
باید این نکته را نیز بدانید که قطع عضو اگرچه ناراحت کننده است اما به شما کمک می کند که سلامتی تان را بازیابید. با از دست دادن اندامی از بدن تان نیز می توانید از زندگی تان لذت ببرید. به این شرط که نکاتی را که در ادامه خواهیم گفت رعایت کنید. برای بررسی تمام ابعاد مربوط به قطع عضو دیابت از جمله مراقبت های پس از آن، علل بروز، راه های جلوگیری و … این مطلب را از دست ندهید.
فهرست مطالب
- قطع عضو به دلیل دیابت
- علل قطع عضو
- مراقبت های بعد از قطع عضو
- در بیمارستان
- در خانه
- راه های جلوگیری از قطع عضو
- بررسی روزانه پاها
- شستشوی پاها
- درمان پینه ها
- کوتاهی ناخن پا
- نوع جوراب
- کفش مناسب
- ترک سیگار
- با بروز چه علائمی به پزشک مراجعه کنیم؟
- کلام پایانی
قطع عضو به دلیل دیابت
قبل از هر چیز باید این نکته را بدانید که هر نوع زخمی در بیماران دیابتی خطرناک نیست. در بسیاری از موارد پزشکان زخم ها را درمان می کنند. اما در مواردی امکان دارد بافتی از بدن دچار عفونت یا قانقاریا یعنی مرگ شود. در این زمان پزشکان برای حفظ سلامت بیمار مجبور به قطع عضو می شوند.
علل قطع عضو
قطع عضو دیابت در اندام تحتانی یعنی پاها شایع تر است. این اتفاق در اغلب موارد به دلیل ابتلا فرد به بیماری های شریان محیطی و نوروپاتی دیابتی رخ می دهد. احتمالا بپرسید که این عارضه ها دقیقا باعث چه اتفاقی در بدن می شوند؟
با ابتلا به بیماری شریان محیطی، عروق باریک می شوند و جریان خون در بدن فرد بیمار کاهش پیدا می کند. این موضوع روند درمان زخم ها را طولانی می کند.
بیماری نوروپاتی دیابتی باعث می شود که اعصاب پای فرد دچار آسیب شوند و عملکرد خود را به درستی انجام ندهند. در واقع با ابتلا به این بیماری پای بیمار متوجه درد، گرما، سرما، بریدگی، زخم یا عفونت نمی شود.
عوامل دیگری وجود دارند که می توانند شانس قطع عضو را در بیماران دیابتی افزایش دهند. این دلایل عبارتند از:
- سابقه خانوادگی
- مصرف سیگار
- پینه یا میخپه
- قطع عضو در گذشته
- بیماری کلیوی
- فشار خون بالا
- شکستگی یا زخم پا
- قارچ ناخن پا
مراقبت های بعد از قطع عضو
پس از عمل جراحی، انجام کارهای زیر به شما کمک می کند که هر چه زودتر به زندگی عادی برگردید.
در بیمارستان
پس از انجام عمل، داروهایی که پزشک تجویز کرده است را به صورت منظم مصرف کنید. همچنین در این دوره طبق دستور پزشک ورزش های خاص را انجام دهید.
تیم توانبخشی به شما آموزش می دهند که چگونه راه بروید. همچنین آن ها در مورد پای مصنوعی و مراقبت های مربوط به آن توضیحاتی به شما خواهند داد. سعی کنید این نکات را به خوبی یاد بگیرید.
در خانه
طبق مشاوره پزشک، حمام بروید و تمریناتی که برای شما تجویز شده است را انجام دهید. اگر احساس درد داشتید فقط باید داروهایی را مصرف کنید که پزشک توصیه کرده است. استفاده از بعضی داروهای مسکن ممکن است که منجر به خونریزی شود.
اگر علائم جدیدی همچون خون ریزی، تورم، قرمزی، احساس گز گز یا درد دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. در بعضی موارد این علائم طبیعی هستند. گاهی اوقات نیز ممکن است که با بروز این نشانه ها نیاز به مراقبت های خاصی داشته باشید.
ممکن است که از لحاظ روانی نیز دچار آسیب شوید. این طبیعی است که شما بعد از قطع عضو دچار افسردگی، اضطراب، ناراحتی یا حتی افکار خودکشی شوید. اما این نکته را بدانید که با مراجعه به یک روانشناس یا روانپزشک می توانید از شر این افکار خلاص شوید. یک پزشک متخصص به شما کمک می کند که خودتان را به خوبی با وضعیت جدیدتان وقف دهید.
راه های جلوگیری از قطع عضو
با انجام کارهای زیر تحت نظر پزشک، می توانید از قطع عضو دیابت جلوگیری کنید.
بررسی روزانه پاها
هر روز یک بار پای خود را چک کنید. اگر مواردی همچون بریدگی، تاول، زخم، قرمزی و تورم یا هر نوع علائم دیگری را مشاهده کردید، به پزشک خود اطلاع دهید.
شستشوی پاها
روزی یک بار پاهای خود را با آب ولرم شستشو دهید. سپس به آرامی با یک پارچه تمیز پای خود را خصوصا بین انگشتان را خشک کنید.
درمان پینه ها
اگر دچار پینه، زگیل یا میخچه شدید، به هیچ وجه از اشیاء تیز یا مواد شوینده برای از بین بردن آن ها استفاده نکنید. برای درمان این مشکلات نزد پزشک بروید.
کوتاهی ناخن پا
این کار را به صورت منظم انجام دهید تا ناخن های شما بلند نشوند. بعد از کوتاهی نیز برای از بین بردن تیزی ناخن ها، آن ها را سوهان بکشید.
نوع جوراب
جوراب هایی تمیز و خشک بپوشید و سعی کنید که جنس آن ها نیز از پنبه باشد. از پوشیدن جوراب های تنگ بپرهیزید.
کفش مناسب
پوشیدن کفش های تنگ، پاشنه بلند و باریک برای بیماران دیابتی می تواند خطرناک باشد.
ترک سیگار
استفاده از سیگار باعث وخیم تر شدن زخم ها و مانع درمان آن ها می شود. از این رو باید سیگار کشیدن را کنار بگذارید.
با بروز چه علائمی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار مشکلات زیر شدید حتما نزد یک پزشک بروید.
- ناخن های فرو رفته در پا
- تاول
- زگیل
- پای ورزشکار
- زخم باز
- خونریزی زخم
- تورم
- قرمزی
- احساس گرما در قسمتی از پا
- درد
- تغییر رنگ پوست
- بوی بد در پا
- عدم بهبود زخم پس از یک تا دو هفته
- زخم هایی بزرگ تر از 2 سانتی متر
- زخم عمیق
کلام پایانی
به این نکته توجه داشته باشید که در زمان بروز علائم حتما نزد یک پزشک بروید. خود درمانی ممکن است که وضعیت شما را وخیم تر کند. این نکته را نیز بدانید که قطع عضو دیابت پایان زندگی نیست. شما می توانید با فراگیری آموزش های لازم زندگی راحتی داشته باشید. آیا شما تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال می شویم که تجربیات خود را در قسمت کامنت برای ما بنویسید.