علل، علائم و درمان لکنت زبان
لکنت زبان یکی از انواع اختلالات روانی محسوب می شود. فردی که به این عارضه مبتلا است، در بیان روان کلمات دچار می شود. این بیماری افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار می دهد. اما اغلب اوقات آن را در کودکان مشاهده می کنیم. این اختلال، قسمتی از فرایند یادگیری صحبت در کودکان است که معمولا نیز به خودی خود بهبود پیدا می کند. با ایجاد این بیماری در خودتان یا فرزندتان، قطعا سوالات زیادی برای شما به وجود می آید. از این رو تصمیم گرفتیم به بررسی علل، علائم و درمان لکنت زبان بپردازیم تا به پرسش های احتمالی تان پاسخ دهیم.
فهرست مطالب
- چرا افراد به لکنت زبان مبتلا می شوند؟
- لکنت زبان با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
- چگونه از کودک مبتلا به لکنت زبان حمایت کنیم؟
- درمان خانگی لکنت زبان
- داروهای گیاهی برای لکنت زبان
- کلام آخر
چرا افراد به لکنت زبان مبتلا می شوند؟
محققان هنوز دلیل قطعی و مشخصی برای بروز لکنت زبان پیدا نکرده اند. اما آن ها احتمال می دهند که موارد زیر در ایجاد این عارضه نقش داشته باشند.
- سوابق ارثی: اگر یکی از اعضای خانواده فرد دچار این اختلال باشند، احتمال زیادی وجود دارد که او نیز به این بیماری مبتلا شود.
- مشکلات مغزی: گاهی مغز به دلیل سکته، ضربه و … دچار آسیب می شود. این مسائل در توانایی گفتاری فرد اختلال به وجود می آورند.
- اختلالات روانی: برخی اوقات بعضی از شرایط باعث می شوند که فرد به لحاظ روحی تحت فشار قرار بگیرد. برای مثال شکست عشقی، قرار گرفتن در یک محیط استرس زا و … می توانند در بروز لکنت زبان نقش پررنگی داشته باشند.
- اختلالات رشدی در کودک: بعضی مواقع عواملی مانند اوتیسم، بیش فعالی و … باعث ایجاد اختلال در فرایند رشد می شوند. این عوامل نیز گاهی اختلال گفتاری را در پی دارند.
- جنسیت: پسران بیشتر از دختران در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند.
لکنت زبان با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
- ناتوانی در شروع صحبت
- کشیدن یا تکرار یک حرف یا صدا
- درنگ غیر طبیعی در حین صحبت کردن
- استفاده از کلماتی مانند اوم و آه به دلیل ناتوانی در بیان کامل و درست کلمات
- اضطراب و خجالت
- پلک زدن به صورت غیر طبیعی
- اخم کردن
- لرزیدن لب و فک
- تیک های عصبی در صورت
- تکان خوردن سر
- مشت کردن دست ها
- تپش قلب سریع
چگونه از کودک مبتلا به لکنت زبان حمایت کنیم؟
حمایت درست و اصولی والدین از کودک بیمار، باعث می شود که روند درمان او به بهترین شکل انجام گیرد. به همین خاطر در ادامه لیستی از نکاتی که باید به عنوان پدر و مادر انجام دهید را برای شما فراهم کرده ایم.
- وقتی که فرزند سعی می کند با شما حرف بزند، به دقت به صحبت های او گوش کرده و با وی ارتباط چشمی برقرار کنید.
- اجازه دهید که کودک خودش به تنهایی کلمات را ادا کند و حرف های ناقص او را تکمیل نکنید.
- در روز زمانی را برای صحبت کردن با کودک اختصاص دهید.
- توصیه می شود با فرزند در کامل آرامش حرف بزنید. این کار باعث می شود که او نیز یاد بگیرد در حین صحبت کردن آرامش داشته باشد. این موضوع کمک می کند که استرس او در زمان حرف زدن کاهش یابد و در نتیجه بتواند کلمات را درست تر ادا کند.
- کودک را به دلیل ناتوانی در حرف زدن سرزنش نکنید. به جای این کار هر بار که کودک سعی می کند صحبت کند، او را تشویق و تحسین کنید. در واقع باید شرایط فرزند خود را بپذیرید.
- به اجبار از فرزندتان نخواهید که حرف بزند. اجازه دهید او به صورت خودجوش شروع به صحبت کردن کند.
درمان خانگی لکنت زبان
- تنفس دیافراگمی که به عنوان تنفس شکمی نیز شناخته می شود، یکی از راه های کاهش علائم لکنت زبان است. می توانید این نوع نفس کشیدن را از طریق فیلم های آموزشی در اینترنت یاد بگیرید.
- استرس باعث تشدید علائم می شود. از این رو باید استرس خود را کنترل کنید. برای این کار از روش هایی مانند مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی، رایحه درمانی، نوشتن افکار آزار دهنده و … بهره بگیرید.
- در زمان صحبت کردن عجله نکنید. قبل از شروع حرف زدن چند بار نفس عمیق بکشید و در نهایت آرامش حرف بزنید.
- صدای خودتان را ضبط کنید. با گوش دادن به صدای ضبط شده، می توانید متوجه شوید که در بیان چه کلماتی مشکل دارید و چقدر پیشرفت کرده اید. این موضوع به افزایش اعتماد به نفس و انگیزه شما در روند درمان کمک می کند. ممکن است گوش دادن به حرف های خود برای شما خوشایند نباشد. به همین خاطر بهتر است که این کار را در زمان کوتاهی انجام دهید.
- زمانی را به حرف زدن اختصاص دهید. برای مثال روزانه چند دقیقه با یکی از اعضای خانواده یا دوستان تان حرف بزنید.
داروهای گیاهی برای لکنت زبان
شاید برای شما جالب باشد که بدانید گیاهان می توانند به بهبود علائم لکنت زبان کمک کنند.
- فلفل سیاه: احتمالا این گیاه را فقط به عنوان یک ادویه برای طعم دادن به غذاها می شناسید. اما علاوه بر این، فلفل سیاه باعث می شود که فرد بتواند کلمات را راحت تر ادا کند. برای تهیه دارو با این گیاه، به 7 تا 10 عدد دانه فلفل سیاه نیاز دارید. ابتدا آن ها را له کرده و کمی آب به آن اضافه کنید. زمانی که ترکیب حالت خمیری پیدا کرد، آن را میل کنید. اگر طعم این دارو برای شما خوشایند نیست، مقداری شکر درون آن بریزید.
- بادرنجبویه: برای اینکه این گیاه موثر واقع شود، با آن دمنوش تهیه کنید. این نوشیدنی را دو یا سه ماه بنوشید تا شاهد تاثیر فوق العاده آن باشید.
کلام آخر
امروزه به لطف راه حل های پزشکی مانند گفتار درمانی، درمان شناختی-رفتاری و وسایل الکترونیکی درمانی، لکنت زبان در بسیاری از موارد برطرف می شود. به همین خاطر در زمان بروز این مشکل حتما نزد پزشک بروید. آیا شما تجربه ابتلا به این عارضه را دارید؟ برای رفع کردن آن از چه راه کارهایی استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا بیماران از آن ها بهره مند شوند.