علل، علائم و درمان پارکینسون
در مغز هورمونی به نام دوپامین تولید می شود. این هورمون وظایف زیادی بر عهده دارد که یکی از اصلی ترین آن ها، کنترل حرکت بدن است. وقتی دوپامین به میزان کافی تولید نشود، فرد مشکلات زیادی را تجربه می کند که مهم ترین آن ها اختلال حرکتی است. این اختلال با عنوان بیماری پارکینسون شناخته می شود. متاسفانه این بیماری درمان قطعی ندارد اما می توان علائم آن را کنترل نمود. احتمالا با ابتلا خود یا اطرافیان تان به این عارضه، سوالات زیادی برای شما ایجاد شود. از این رو تصمیم گرفتیم به بررسی علل، علائم و درمان پارکینسون بپردازیم.
فهرست مطالب
- چرا دچار پارکینسون می شویم؟
- پارکینسون با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
- علائم حرکتی
- علائم غیر حرکتی
- بهبود علائم پارکینسون با رژیم غذایی
- غذاهای مفید
- غذاهای مضر
- کلام آخر
چرا دچار پارکینسون می شویم؟
متاسفانه هنوز محققان دلایل قطعی و مشخصی برای بروز پارکینسون پیدا نکرده اند. اما آن ها احتمال می دهند که بعضی عوامل در بروز این عارضه نقش داشته باشند.
- جنسیت: طبق آمارهایی که وجود دارد، مردان بیشتر از زنان دچار این بیماری می شوند.
- نژاد: مطالعات نشان داده اند که سفید پوستان بیشتر از سیاه پوستان در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند.
- سن: معمولا این اختلال افراد را در سنین 50 تا 60 سالگی درگیر می کند. در موارد نادری نیز اشخاص قبل از 40 سالگی به این بیماری ابتلا پیدا می کنند.
- سوابق ارثی و خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما دچار این اختلال باشد، احتمالا زیادی وجود دارد که شما نیز درگیر آن شوید.
- سموم: قرار گرفتن در معرض سمومی مانند آفت کش ها یا هوای آلوده، شانس ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
- آسیب سر: ضربه دیدن سر نیز می تواند باعث بروز این بیماری شود.
پارکینسون با چه علائمی بروز پیدا می کند؟
علائم پارکینسون به دو دسته حرکتی و غیر حرکتی تقسیم می شوند. اما به صورت کلی علائم اولیه شامل خستگی، افسردگی خفیف، بی قراری و دردهای عضلانی موضعی می شوند.
علائم حرکتی
- وقتی این بیماران در حال استراحت هستند و هیچ کاری انجام نمی دهند، بدن شان شروع به لرزیدن می کند. در اغلب موارد ابتدا این لرزش در یک طرف بدن رخ می دهد و سپس هر دو طرف بدن درگیر این مشکل می شوند. این لرزش معمولا در اندامی مانند دست ها، بازوها، پاها، لب، فک یا زبان ایجاد می شود.
- یکی از علائم سفت شدن عضلات است که گاهی نیز درد را به همراه دارد. این مشکل می تواند دامنه حرکتی فرد را محدود کند.
- معمولا این بیماران در انجام فعالیت های روزمره خود بسیار کند هستند. برای مثال آن ها برای لباس پوشیدن یا آشپزی کردن زمان زیادی را صرف می کنند. همچنین این اشخاص بسیار آهسته حرف می زنند.
- این عارضه باعث می شود که افراد نتوانند تعادل خود را حفظ کنند و به خوبی راه بروند.
- از دیگر علائم می توانیم به ایجاد اختلال در بلعیدن اشاره کنیم.
- این بیماری سبب می شود که افراد قادر نباشند به راحتی بنویسند. به همین خاطر دست خط آن ها بسیار کوچک و ناخوانا است.
- بزاق این اشخاص به صورت غیر ارادی از دهان بیرون می ریزد.
- بعضی از بیماران کمتر از میزان طبیعی پلک می زنند که این موضوع نیز به دلیل عدم توانایی در کنترل عضلات صورت رخ می دهد.
- چهره این بیماران حالت بی روح و خنثی دارد. در واقع آن ها قادر نیستند که احساسات خود را از طریق صورت نشان دهند. اصطلاحا این مشکل با عنوان ماسک صورت شناخته می شود.
علائم غیر حرکتی
- اختلال در خواب برای مثل صحبت کردن در خواب
- یبوست
- اضطراب
- افسردگی
- کاهش یا از بین رفتن حس بویایی
- خستگی مفرط و دائمی
- افزایش میزان تولید بزاق
- ایجاد اختلال در قدرت تفکر و تمرکز
- اختلال در بینایی
- مشکلات جنسی
- بی اختیاری ادرار
- افت فشار خون ارتواستاتیک
- بیماری های پوستی
بهبود علائم پارکینسون با رژیم غذایی
در ادامه لیستی از غذاهای مفید و مضر را برای بیماران مبتلا به پارکینسون تهیه کرده ایم.
غذاهای مفید
- میوه ها و سبزیجات: یکی از عواملی که در بروز پارکینسون نقش دارد، رادیکال آزاد است. میوه ها و سبزیجات به دلیل اینکه حاوی آنتی اکسیدان هستند، می توانند با این رادیکال ها مبارزه کنند.
- فیبر: همان طور که گفتیم، یکی از مشکلاتی که این بیماران از آن رنج می برند، یبوست است. خوردن مواد غذایی حاوی فیبر، کمک می کند که این عارضه برطرف شود. از جمله مواد غذایی که مملو از فیبر هستند می توانیم به عدس، لوبیا قرمز، لپه، نخود، کینوآ، جو دوسر، بادام، دانه چیا، پسته، گردو، تخم آفتاب گردان، تخم کدو و … اشاره کنیم.
- چربی های سالم: این نوع چربی ها سیستم عصبی بدن را تقویت می کنند که این موضوع سبب می شود مشکلات روانی در این بیماران بهبود پیدا کنند. این چربی ها در مواد خوراکی مانند آووکادو، نارگیل، گردو و کتان وجود دارند.
- چای سبز: چای سبز در واقع از دو طریق باعث کنترل علائم پارکینسون می شود. این نوشیدنی خوش طعم دارای آنتی اکسیدان و تیانین است. آنتی اکسیدان، رادیکال های آزاد را نابود می کند و تیانین نیز به تولید دوپامین کمک می کند. بیماران باید روزانه حداقل 3 فنجان چای سبز بنوشند.
- روغن ها: از جمله روغن های مفید می توانیم به زیتون، پالم و نارگیل اشاره کنیم. آن ها به دلیل خواص ضد التهابی که دارند می توانند تاثیر مثبتی در بهبود علائم داشته باشند.
غذاهای مضر
- مواد خوراکی فرآوری شده
- شکر و شیرین کننده های مصنوعی
- الکل
- مواد غذایی آلرژن دار
کلام آخر
در صورت بروز علائم پارکینسون، فرد باید در اسرع وقت نزد پزشک برود. اقدام و تشخیص به موقع به کنترل علائم کمک زیادی می کند. آیا شما تجربه ابتلا خود یا عزیزان تان به این عارضه را دارید؟ به نظر شما خانواده و دوستان چگونه می توانند از این افراد حمایت کنند؟ خوشحال می شویم نظرات خود را در قسمت کامنت بنویسید تا دیگران نیز از آن ها بهره مند شوند.